Klinikksjef: – Vedlikehold like dyrt som nytt sykehus

Helse Nord utsetter bygging av nytt sykehus i Narvik. – I stedet vil det koste 300 milloner kroner for å sette gammelsykehuset i stand, mener klinikksjef ved Narvik sykehus

Video 23d481d7-141a-4841-931e-bcb937eaf5a2.JPG

SKUFFET: De ansatte ved sykehuset i Narvik er skuffet over at Helse Nord nedprioriterer et nytt sykehus.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) hadde allerede i 2008 planer om å søke Helse Nord om å få bygge et nytt sykehus i Narvik.

En utredning Sintef Helse hadde gjort for UNN viste at det ville koste omtrent like mye å bygge nytt sykehus, som å renovere dagens sykehus. Sykehuset skulle etter planen deres stå ferdig i 2013, til en prislapp på 700 millioner kroner. Men tidligere denne måneden ble det klart at Helse Nord ikke ville få råd til å bygge både sykehuset i Kirkenes og sykehuset i Narvik i denne omgangen.

Når Helse Nord nå går inn for å støtte bygging av nytt sykehus i Kirkenes, betyr det at det kan ta mange år før Narvik får sitt nye sykehus, noe klinikksjef ved UNN i Narvik, Marcus Rumpsfeld, mener vil koste Helse Nord svært mye.

– Vi har utredet hva det vil koste oss å vedlikeholde Narvik sykehus i en periode framover, og det er et kostnadsbeløp på 300 millioner kroner, konstaterer klinikksjefen.

Kirkenes og Narvik sykehus

KIRKENES VS NARVIK: Helse Nord hadde ikke råd til å bygge ut to sykehus, og må velge mellom Narvik og Kirkenes.

Foto: Knut-Sverre Horn/Dan Henrik Klausen

– Brukte 60 millioner kroner på å brannsikring

– Vi har allerede måttet bruke 60 millioner kroner på brannsikring, og nå kommer i tillegg disse 300 millionene, så det blir dyrt, sier Rumpsfeld.

Administrende direktør Tor Ingebrigtsen ved UNN bekrefter at de må bruke 300 millioner kroner på å få sykehuset i Narvik i stand.

– Dersom nye UNN Narvik blir bygget etter 2015/2016, må vi vurdere hva vi skal gjøre med dagens sykehusbygning. Selv om UNN har investert 50-60 millioner til renovering i Narvik de senere år, er bygningsmassen nedslitt. Det må investeres om lag 300 millioner kroner i det gamle bygget for å tilfredsstille minimumskrav til sykehusdrift dersom det blir oppstart etter 2015/16, sier Ingebrigtsen i ei pressemelding.

– Vi jobber på en byggeplass

– Som tillitsvalgt så synes jeg at dette er helt horribelt for de ansatte på sykehuset. Vi jobber på en byggeplass, og er innstilt på å jobbe slik i noen år fremover, men det kan ikke fortsette slik, sier Vibeke Haukland som er hovedtillitsvalgt i sykepleierforbundet ved Narvik sykehus

Hun mener Helse Nord-ledelsen gjør en stor feil ved ikke å gå inn for bygging av nytt sykehus i Narvik.

– Vi har jo hatt store forventninger til det nye sykehuset og sett fram til at vi skulle komme inn i nye og mer hensiktsmessige lokaler. Så det er klart at vi er veldig skuffet over at det ikke skjer nå, og at det blir en så lang utsettelse, sier Haukland.

Narvik sykehus

NEDSLITT: Sykehuset i Narvik tilfredstiller ikke dagens krav, og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) må bruke flere hundre millioner kroner for å oppgradere det.

Foto: Jan Fredrik Frantzen / UNN

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.