Normal

– Var sju meter unna slagbjørnen og kunne ha skutt

Bjørnejegerne i Saltdal har i kveld avslutta jakta på slagbjørnen som herjer i saueflokkene. – Vi var sju meter unna bjørnen, og kunne skutt den, sier en av jegerne.

Bjørnejakt i Saltdal

15 bjørnejegere har tirsdag ettermiddag jaktet på bjørnen som har slått i hjel flere sauer og lam på Nordnes i Saltdal de siste dagene. Men da jakten ble avsluttet like før klokka 21 levde bamsen i beste velgående.

Foto: Øystein Nygård / NRK

15 bjørnejegere har tirsdag ettermiddag jaktet på bjørnen som har slått i hjel flere sauer og lam på Nordnes i Saltdal de siste dagene. Men da jakten ble avsluttet like før klokka 21 levde bamsen i beste velgående.

– Jeg satt på oversiden av krysset, og plutselig kom bjørnen ut av granskogen. Den beveget seg stille og ser mot meg. Jeg tenkte at «den skal over veien», og bestemte meg for å vente. Da ville sikten og skuddholdet være bedre. Så plutselig snur bjørnen seg og forsvinner sørover inn i skogen igjen, forteller bjørnejegeren til NRK.no.

– Litt skjelven

Bjørnejakt i Saltdal

Intensiverer bjørnejakten

Etter nærkontakten med bjørnen steg pulsen betraktelig.

– Jeg kjente at jeg var litt skjelven etterpå, sier jegeren.

I morgen ettermiddag starter jaktlaget opp igjen. Da kommer det nye sjanser.

– Bjørnen har vært i området i flere døgn, og var på akkurat dette stedet i går på samme tid. Vi må anta at den vil være her i morgen også.

Noen timer før at jaktlaget kontakt med bjørnen på 40 meter, men også her var skogen for tett til at jegerne kom på skuddhold.

Hadde troen på felling

Da NRK.no snakket med utmarkskonsulent Rune Berg tidligere i dag regnet han med at jaktlaget skulle få has på bjørnen. Jaktlaget hadde plassert postene i linje i terrenget for å avskjære bjørnen både i sør og nord.

– Når det begynner å bli mørkt må vi avrunde uansett. Vi kan ikke risikere at vi skyter bjørnen, og så får vi ikke tid til ettersøk, sier Berg til NRK.no.

Blodferske spor

Tidligere i dag ble det funnet ferske bjørnespor, og i ettermiddag samlet jaktlaget seg for å søke opp bamsen som har flere saueliv på samvittigheten.

I går kveld var bjørnejegerne bare 20 meter fra bjørnen. Det skjedde rett opp i lia fra gården til Anne og Trond Olsen på Nordnes i Saltdal.

– Det er ikke hyggelig å tenke på at den er så nært folk. Man gjør seg sine tanker om det er noen vits å holde på med sau lenger dersom rovdyra får lov å fortsette herjingen, sier Trond Olsen til NRK.no.

– Skremte opp bjørnen

Mandag ga Fylkesmannen Ikke lenge etter var et jakt lag på 10 mann og to hunder på plass.

I går kveld var jegerne på skuddhold av bjørnen ved to anledninger. Tett vegetasjon og kort avstand gjorde at det ikke var forsvarlig å skyte på bjørnen.

Senere samme kveld, kom en av de to elghundene som er med i jaktlaget i kontakt med bjørnen. Men heller ikke denne gangen kom jegerne på skuddhold.

– To mann med hunder nærmet seg bjørnen fra hver sin side. Resten av jegerne satt på post. Vi skremte opp bjørnen, og kom ikke på skuddhold fordi skogen var for tett.

Folk er engstelige

Tommy Edvardsen som er daglig leder ved Nordnes Kro og Camping opplevde at bjørnen var 200 meter fra campingplassen.

– Folk er engstelige, og tør ikke bevege seg oppover i lia. Samtidig er vi jo vant til bjørn rundt her.

Lisensjakta starter

Lisensjakten på to bjørner i Nordland starter onsdag denne uka.

Onsdag 21. august starter lisensfellingsperioden for bjørn. Miljødirektoratet åpner for felling av til sammen 14 bjørner i deler av Hedmark, Midt-Norge, Nordland og Finnmark og Troms. I tillegg har rovviltnemnda i Oppland åpnet for felling av tre bjørner.