– Vakre mennesker og landskap i Lofoten

Hun malte første gang et motiv fra Lofoten i 1957. Da var hun 22 år gammel. I dag kan svenske Else-Maj Johansson se tilbake på 25 år som kunstner i Lofoten.

Kunstneren Else-Maj Johansson

Kunstneren Else-Maj Johansson er inspirert av Lofoten.

Foto: Foto fra boka Mitt Lofoten

Og det er det hun gjør. Med bokutgivelsen «Mitt Lofoten» dokumenterer hun hvordan hun har sett Lofoten gjennom sin pensel.

– Jeg vet ikke helt hva som har inspirert meg med Lofoten, sier hun. Men her er jo utrolig vakkert. Og så er det menneskene. Jeg er ikke bare inspirert av landskap.

Startet med sommerjobb

Hun kommer fra Varberg på den svenske vestkysten, noen mil sør for Göteborg. Første gang hun reiste til Lofoten var det sammen med kunstnervenner. Hun gikk på kunstskolen i Göteborg, men hadde fått seg sommerjobb i Lappland. Derfra dro de til noen ukers opphold i Svolvær.

Et par år senere, da hun var ferdig med kunstutdanninga, reiste hun til Lofoten på sommeren.

Se video:

Video Else-Maj Johansson

Else-Maj Johansson

Europeer

– Jeg føler meg egentlig ikke som svenske eller nordmann. Jeg er europeer, sier hun.

Hun flyttet til Paris, og fikk kontakt med kunstnermiljøer både fra Europa og andre deler av verden. Der møtte hun også mannen sin.

De slo seg ned nord for Stocholm på slutten av 1960-tallet, og begynte å oppholde seg i Lofoten på sommeren. I mange år gjorde hun det slik, før hun i 1986 flyttet til Lofoten og fikk sin faste bostedsadresse der.

Atelier med utsikt

Havet, 1984. Kunstneren Else-Maj Johansson

Havet, 1984.

Foto: Fra boka Mitt Lofoten

Atelieret hun har bygd ligger fint til med utsikt over Sørvågen. Her får hun daglig de nære inntrykkene av Lofoten, og inspirasjon til nye malerier. Boka består av hennes malerier, mens tekstene er skrevet av gode venner av henne.

De siste åtte årene har hun begynt en slags vekselbruk igjen. Når man drar på årene er ikke den norske vinteren like moro. Hun har funnet seg et sted på Kanariøyene, utenfor de verste turist-strømmene.

Men i sommerhalvåret har Sørvågen og Lofoten kunnet glede seg over en kunstner som har tilført Vest-Lofoten enda en attraksjon.

Lofot-backanal II 2008. Kunstneren Else-Maj Johansson har bodd i Sørvågen i Lofoten i 25 år.

Lofot-backanal II 2008.

Foto: Fra boka Mitt Lofoten