Hopp til innhold

– Utrolig: Nå stenger den siste fiskebutikken i Lofoten for vinteren

– Egentlig helt utrolig. Med så mye fisk i havet og så mange turister hele året, sier kundene.

Anita Gylseth driver den siste gjenværende butikken i regionen som har spesialisert seg på fisk

Anita Gylseth driver den siste gjenværende butikken i regionen som har spesialisert seg på fisk. Men hun har kun åpent om sommeren.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ann Stabell, Coop

Ann Stabell ved Coop Extra selger fisk for rundt tre millioner kroner i året.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I Lofoten, der landets viktigste sesongfiske etter torsk foregår, finnes det ikke en eneste helårsåpen fiskebutikk .Anitas Sjømat på Sakrisøy helt ytterst i øyriket har kun åpent om sommeren.

– Kundene blir overrasket når de får vite at vi skal stenge. Og de blir så lykkelige når de får se en fiskebutikk i levende livet på sommeren, sier Anita Gylseth.

Få dager etter at NRK var innom stengte Anitas Sjømat for vinteren. Nylig stengte Johnsens ferskvare på Leknes. Flere spesialiserte fiskebutikker er det ikke i Lofoten. Gylseth selger mest av det produktet som Lofoten er kjent for; torsk.

– Her er vi en hel gjeng som tar seg av kundene, veileder dem. Når vi ikke holder åpent må kundene handle andre steder. Kompetansen bak disken erstattes med en etikett i en kjøledisk.

Dagligvarebutikkene tar over

På Coop Extra i Svolvær har Ann Stabell en to meter lang ferskvaredisk for fisk, her er utvalget relativt sprekt. Det samme gjelder for Spar-kjeden og Bunnpris på Leknes.

I fiskebutikken
Foto: Scanpix

Stabell forteller at da de bestemte å bytte kjedekonsept internt i Coop for tre år siden, var det klart at fiskedisken skulle være med videre.

Vår omsetning på fisk er cirka tre millioner kroner i året. Man må ha mer enn fisk å tilby for å få det til å gå rundt økonomisk, sier Stabell.

– Rart man ikke får det til i Lofoten

I Tromsø har de tre rene fiskebutikker. Også på Nordmela, på yttersiden av Andøy klarer de å holde liv i en ren fiskebutikk. Byer som Bodø, Narvik og Tromsø har både en, to og tre fiskebutikker, mens det står dårligere til i Harstad. Råfisklaget hadde gjerne sett at det var flere rene fiskebutikker.

– Jeg synes det er kjemperart at man ikke får det til i Lofoten. Trendene endrer seg og det burde være mulig å etablere ei spesialforretning for fisk, for eksempel i Svolvær. Men samtidig har butikkstrukturen endret seg, fisken har flyttet inn i dagligvaren, sier markedssjef Lise Mangseth i Råfisklaget i Tromsø.

Liker ikke utviklinga

Svein Kåre Johnsen

Svein Kåre Johnsen måtte legge ned fiskebutikken etter 23 år.

Foto: John Inge Johansen

På Leknes i Lofoten var det nettopp konkurransen fra dagligvarebutikkene som førte til stengte dører hos Johnsen Ferskvare.

– Da jeg startet for 23 år siden var jeg alene med helårsåpen fiskebutikk. I dag finner kundene fersk, vakuumpakket fisk i dagligvarebutikken. Utviklinga er ikke positiv, mener Svein Kåre Johnsen på Leknes.

Kundene: – Utrolig

Bak disken på Sakrisøy står Anita Gylseth og lager nok en variant av de populære fiskeburgerne. Hun ler, og er samtidig stolt av en annen nyvinning; tørrfisk delt opp og vakuumpakket.

– Det er slitsomt, men artig å drive fiskebutikken. Og til sommeren er vi tilbake.

Og kundene synes det er rart at det ikke lenger finnes helårsåpne fiskebutikker i Lofoten.

–Egentlig helt utrolig. Med så mye fisk i havet, ikke minst skrei på vinteren. Og mange turister hele året.

Lofoten

Fiskebutikken til Anita på Sakrisøy stenger på torsdag for sesongen, men planlegger ny uteservering neste sommer.

Foto: John Inge Johansen