– Uten navn er jo båten anonym

Kjendisfiskeren Kyrre Brun fikk kommentarer fra hele landet fordi båten manglet navn. Nå har han gjort noe med det.

Kyrre Brun

FIKK REAKSJONER: Kyrre Brun ble rikskjendis da han fisket skrei i tre og en halv time på NRK 2. Reaksjonene etter at programmet lot ikke vente på seg. – Det var stort sett positivt, men det var også en del som etterlyste navn på båten. Det har ikke vært navn på den de siste 21 årene, sier han.

Foto: Finn Aage Klo

Det var i begynnelsen av mars NRK 2 sendte 3,5 timer sakte-tv med sjarkfisker Kyrre Brun fra fiskeværet Stø i Norges største torskekommune Øksnes i Vesterålen.

Over en halv million nordmenn var innom sendingen, og i snitt fulgte 78.000 personer med til enhver tid fra sofakroken mens Brun dro i land hele 2,5 tonn skrei.

Reaksjonene etter programmet har ikke latt vente på seg, og selv om tilbakemeldingene stort sett har vært positive, var det også en del som ringte fordi båten manglet navn.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger både på telefon, brev, kort og mail. Det er viktig å formidle nordnorsk kystkultur, og folk så ut til å kose seg, sier Kyrre Brun til NRK.no.

– Men det var også en del som etterlyste navn på båten, særlig på nett. Det har ikke vært navn på den de siste 21 årene, fortsetter han.

– Uvanlig

Kyrre Brun

ANONYM: – Folk kjenner ikke igjen sjarken på registreringsnummeret. Uten navn er jo båten i praksis anonym, mener Finn Aage Klo, som tidligere denne uken sørget for at sjarken fikk inngravert navnet sitt over rorhuset.

Foto: Finn Aage Klo

Dette syntes Bruns gode venn, Finn Aage Klo fra Myre i Vesterålen, ikke noe om, og tok tidligere denne uken saken i egne hender.

– Det er svært uvanlig at båter mangler navn, så det er ikke rart folk reagerer. Folk kjenner ikke igjen sjarken på registreringsnummeret. Uten navn er jo båten i praksis anonym, sier han.

Klo, som til daglig jobber med blant annet gravering og reparasjon av fartøy, var også den som fikset sjarken da Kyrre måtte få hjelp av redningsskøyta tidligere denne måneden.

– Da ble jeg oppmerksom på at sjarken manglet navn. Mange, særlig utflyttere, følger med på slike ting. Så derfor fant jeg ut at jeg skulle gi båten det navnet den trengte, fortsetter Klo.

– Veldig hyggelig

Dermed kunne endelig sjarken til Brun få sitt navn til allmenn beskuelse, for første gang på over 20 år.

– Det var veldig hyggelig. Det har ikke vært navn på båten siden jeg bygde om nytt rorhus, sier Brun.

– Hva betyr navnet for deg?

– Det er for så vidt det samme navnet som båten hadde da jeg kjøpte den i '71. Det er det samme navnet som den ble levert med.

Han forteller at fisket så langt har vært enestående.

– Det har vært mengder med torsk, og det ser ut til å vedvare en stund fremover. Nå skal jeg ut å sette line, avslutter han, mens lyden av måseskrik høres fjernt i bakgrunnen.