NRK Meny
Normal

– Uten midler fra staten har ikke kommunene råd til å ta imot flyktningene

Regiondirektør i UDI ber kommunene om hjelp til å bosette flyktninger. Men kommunene har ikke råd. – Det står ikke på viljen, sier Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl.

Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell

Syriske flyktninger sjekker inn på Sulitjelma hotell i helga.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Kommunene må settes bedre i stand til å ta imot flyktningene, sier Ap-ordfører i Vefsn og styreleder i KS i Nordland, Jann-Arne Løvdahl.

UDI ber nå alle nordnorske kommuner om hjelp til å bosette flyktninger som kommer over grensa fra Russland. Løvdahl mener regjeringen må bevilge mer penger til kommunene som skal håndtere flykningestrømmen.

Bolig og helse det største problemet

– Det skorter på ressurser både til boliger og helsehjelp til de som kommer. Behovet disse menneskene overgår det mange norske kommuner kan tilby. Jeg opplever at mange kommuner har marginalt med ressurser. Det er ikke enkelt, sier han til NRK.

Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl

Jann-Arne Løvdahl er ordfører i Vefsn kommune og styreleder i KS i Nordland.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

Jann-Arne Løvdahl er ordfører i Vefsn kommune og styreleder i KS i Nordland. Han mener det ikke står på viljen, de vil ta imot flyktninger. Men har ikke ressurser til å gi dem et godt nok tilbud.

Løvdahl mener regjeringen må på banen for å styrke kommunene hvis de skal klare å håndtere flykningestrømmen.

– Jeg forventer at det tilføres midler til kommunene slik at de settes i stand til å gi våre nye innbyggere det beste tilbudet.

Bygger nytt mottak

Selv mener han at Vefsn har mer å gå på.

– Vi har rom for å ta noen, men det er ikke til å legge skjul på at det er ganske belastende. Vi har ett kommunalt mottak, men det jobbes med å åpne et nytt. Det er også utfordringer knyttet til å få folk integrert i samfunnet. De skal bli en del av samfunnet. Det betyr at et stort apparat må fungere, sier han.

Løvdahl legger til at alle kommuner nå må strekke seg til det ytterste.

Ansvaret ligger på alle og utfordringen er å gjøre kvaliteten på tilbudet like bra. Jeg håper det blir akseptabelt og et tilbud vi alle kan leve med.

Ap: – Må åpne kranene

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Eirik Sivertsen mener kommunene trenger mer penger for å kunne håndtere flykningekrisen.

– Det er regjeringens ansvar å sørge for at Stortinget kan få bevilget nok penger til kommunene. Et flertall på Stortinget mener at det regjeringen har lagt opp inneværende år var for lite. Derfor økte vi denne bevilgningen – 57 millioner kroner – som nå blir bevilget. Så får regjeringen sørge for at kommunene får nok penger neste år, sier Erik Sivertsen.