– Uten disse ville det vært kadaver over alt

Åtseletere som havørn, ravn og kråke, bør få mer skryt, mener ornitolog. – Uten dem ville det ligget kadaver over alt i norsk natur.

– Havørna er gribben vår. Her i Lofoten er det særlig den og ravnen som er renholdere i naturen. Man kan bare tenke seg hva som ville skjedd om åtseleterne ble borte. Det ville ligget kadaver over alt i naturen, sier ornitolog Frantz Sortland fra Svolvær til NRK.

Ornitolog Frantz Sortland fra Svolvær mener åtseletere fortjener mer skryt. Her er han ved en elg ha

Ornitolog Frantz Sortland fra Svolvær mener åtseletere fortjener mer skryt. Her er han ved en elg han har skutt.

Foto: Privat

Han tror folk flest kanskje ikke er klar over hvor viktige de større åtseleterne er i økosystemet. Uten fugler og dyr som ørn, kråkefugler, måker og rev, ville det blitt mye jobb for de små åtseleterne. For eksempel gnagere, innsekter og mikroorganismer.

– Det ville blitt mange stinkende bakteriebomber rundt omkring. Dyr dør jo etter hvert, og det ville tatt lang tid før store dyr ble brutt ned. En elg ville garantert blitt oppblåst av gass i sommerhalvåret, sier Sortland.

Dyktige jegere

Av fugler som hører naturlig hjemme på kadaver av større dyr her til lands, er kongeørna den dyktigste jegeren. Den er svært allsidig, men ryper er et av hovedbyttedyrene.

Ifølge standardverket «Norges Dyr» fra Cappelen, ble det i en undersøkelse i Nord-Østerdalen vist at kongeørna først og fremst tok svake og sykelige ryper. Den er ikke alene om å foretrekke dyr som allerede er svekkede.

– Åtseleterne følger godt med. Når dyr skader seg eller er døende så oppdager ravnene det og de starter å spise før dyrene er helt døde. Ofte venter ørnene til ravnen har startet gildet, for å sjekke at alt er trygt, sier Sortland.

Skjærer i døde dyr

Denne oteren ble skylt død opp på en strand i Lofoten i vinter. Etter at blant annet ravn hadde spis

Denne oteren ble skylt død opp på en strand i Lofoten i vinter. Etter at blant annet ravn hadde spist av den, var det bare skinn og bein igjen.

Foto: Jon Olav Larsen

Dyrevenn Børge Klevstad på naboøya Vestvågøy, pleier å skjære litt i døde dyr han finner ute i naturen. Slik gjør han kjøttet lettere tilgjengelig for åtseleterne.

– Problemet for fuglene er at skinnet på noen dyr, som sel og hval, er tykt og hardt. Og er dyret frossent blir det ekstra vanskelig. Finner jeg en død sel i fjæra, bruker jeg å ta kniven og lage noen snitt i den, slik at det blir lettere for fuglene å spise den, forteller Klevstad til NRK.

Havørna er gribben vår, sier ornitolog Frantz Sortland. Denne er fotografert på Værøy i Lofoten.
Foto: Jon Olav Larsen