NRK Meny
Normal

– Vet ikke om vårt eget hus er rammet

Beboerne i det avsperrede området i Drevja er bekymret for hva som vil møte dem når de returnerer til hjemmene sine onsdag. – Usikkerheten er verst, og det at vi ikke vet om vårt eget hus er rammet, sier nabo.

Eksplosjon i Drevja

VET IKKE HVA SOM VENTER: – Det er klart at det er mange følelser som er i sving, forteller Odd Vinstad, som har bolig like ved stedet hvor det smalt tirsdag.

Foto: 03030-tipser / NRK

Det var ved 13.15-tiden tirsdag at politiet på Helgeland fikk inn melding om at en lastebil med flytende sprengstoff stod i full fyr i et steinbrudd i Drevja i Nordland, og evakuerte et førtitalls beboere fra området.

To timer senere gikk kjøretøyet i lufta, og brennende nedfall fra eksplosjonen satte fyr i et hus inne på anleggsområdet.

I nærheten av bolighuset befinner det seg en grisefjøs med 1500 griser.

– Man tenker på alt man kanskje har mistet. Vi har en stor grisefjøs i nærheten, og det er kanskje det verste. Materielle ting kan erstattes, men ikke dyrene, uttalte huseier Ruben Jakobsen til NRK.no i går.

– Spesielt å ikke få komme hjem

Odd Vinstad

VAR PÅ HANDLETUR: – Jeg var på handletur da jeg fikk beskjeden. Da gikk det mange tanker gjennom hodet mitt, forteller Odd Vinstad.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Naboene til det brennende huset forteller at de er bekymret for hva som kan komme til å møte dem når de i dag får slippe inn i området igjen.

– Det er veldig spesielt å ikke få lov til og komme hjem, sier Odd Vinstad.

Han var en av flere beboere som ble stoppet av politiet tirsdag kveld, ved sikkerhetssonen på tusen meter. Da hadde det fremdeles ikke gått helt opp for han var som hadde skjedd.

– Jeg var på handletur i Mosjøen, og fikk telefon fra politiet hvor de spurte meg hvor jeg var. Da jeg fikk vite at det stod en lastebil med sprengstoff i brann i nærheten av hjemmet mitt gikk det mange tanker gjennom hodet mitt, fortsetter han.

– Vet ikke om vårt eget hus er rammet

Vinstad kjenner godt til familien Jacobsen, som fikk huset sitt overtent etter eksplosjonen.

– Det er klart at dette ikke er noe trivelig. Usikkerheten er verst, og det at vi ikke vet om vårt eget hus er rammet.

– Hva tenkte du da du fikk beskjeden?

– Det er klart at det er mange følelser som er i sving. Dette er trasige greier, men det viktigste er at det ikke har gått noen menneskeliv med i ulykken, avslutter han.

(artikkelen fortsetter under)

Lastebil med 15 tonn sprengstoff brenner i Drevja

FULL ALARM: Her brenner lastebilen med 15 tonn flytende sprengstoff i et steinbrudd mellom Ømmervatn og Drevvatn i Vefsn. To timer senere gikk kjøretøyet i lufta, og etterlot seg et hus i full fyr.

Foto: 03030-tipser

– Situasjonen er uavklart

Grunnen til at naboene ikke fikk komme hjem tirsdag, er faren for at det skal ligge udetonert sprengstoff igjen i området.

– Situasjonen er uavklart. Vi vet at det har gått et smell, men er usikre på om det fortsatt kan være eksplosiver igjen inne i området, forteller Anders Evjen, som er ekspert på eksplosiver.

Han understreker at de ikke ønsker å ta noen unødig risiko.

– Området må kjøle seg ned, slik at det ikke er fare for flere eksplosjoner. Sikkerheten til beboerne er førsteprioritet, fortsetter han.

– Hvor sannsynlig er det at det ligger udetonert sprengstoff på området?

– Vi må bare anta wors-case, og da kan det ligge sprengstoff igjen inne på området. Skulle det finne på å smelle en gang til, så får det gjøre det før vi er på vei inn, påpeker sprengingseksperten.

Laster kart, vennligst vent...