NRK Meny
Normal

– Umulig å unngå sykehuskrangel

Tre sykehus på Helgeland skal bli til ett. Moldes ordfører mener det er umulig å unngå en heftig debatt om hvor sykehuset skal ligge.

Laster kart, vennligst vent...

NÅR TRE BLIR TIL EN: Molde-ordfører Torgeir Dahl, tror helgelendingene får et opphetet debatt om hvor et nytt sykehus skal ligge. Sandnessjøen, Mosjøen, Mo eller et helt annet sted?

– Det blir alltid en debatt om lokalisering. Man kan være enig om at det er nødvendig å endre strukturen, men når det kommer til beslutningstidspunktet så blir det en debatt om lokalisering. Jeg spår at den debatten også kommer til å bli heftig på Helgeland, sier Molde-ordfører Torgeir Dahl (H).

Drapstrusler og påstander om korrupsjon

Han vet hva han snakker om. For de siste månedene har det vært en intens debatt mellom de to nabokommunene Molde og Kristiansund om hvor det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal skal ligge. I prosessen fram til helseminister Bent Høie i desember vedtok at sykehuset skal ligge i Molde, kom det drapstrusler og påstander om korrupsjon.

Nå har prosessen startet med å slå sammen de tre sykehusene i Mosjøen, Mo i Rana og Sandnessjøen til ett felles sykehus. I går møttes de involverte partene til det første store møtet om framtidas sykehustilbud.

Torgeir Dahl

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H).

Foto: Gunnar Sandvik / NRK
Per Martin Knutsen, adm. dir. ved Helgelandssykehuset

Per Martin Knutsen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Foreløpig er stemningen god, fokuset har vært å finne den løsningen som blir den beste for hele Helgeland. For direktøren for Helgelandssykehuset er det viktig å unngå en konflikt som den mellom Molde og Kristiansund.

– Det skal vi gjennom å ha en åpen prosess og inkludere de som har interesser i saken på best mulig måte, sier Per Martin Knutsen, foretaksdirektør i Helgelandssykehuset.

Men det tror Molde-ordføreren blir enklere sagt enn gjort.

– Det er først når utredninger er ferdig og man skal begynne og se på hvor sykehuset skal ligge at debatten blir opphetet. Da blir det gjerne slik at lokaliseringen blir viktigere enn hva som vil være den optimale plasseringen sett fra pasientenes ståsted. Da er det gjerne slike at man glemmer de objektive sannhetene og at sannheten blir preget av hvor man kommer fra, spår Molde-ordføreren.

Vil dele erfaringer

Selv om han er pessimist, håper Molde-ordføreren at Helgelands-kommunene klarer å bevare den gode stemningen, og kommer med et råd for hvordan det skal gå til.

– De må få et felles bilde av utfordringene. Hvis alle tre kommunene klarer å bli enige om at dagens tre sykehus ikke er bærekraftig, så er det et stykke på vei.

– Jeg håper de unngår at det blir så dramatisk som det har vært i vår region. Jeg deler gjerne de erfaringene jeg har med dem, sånn at de forhåpentligvis unngår den samme opphetede debatten, sier Torgeir Dahl.