NRK Meny
Normal

– Uheldig at Facebook-brukere bløffer om å være i Nepal

Fylkesleder Eirill Teigstad i Nordland Senterungdom reagerer på at folk markerer seg som trygge på Facebook etter jordskjelvet i Nepal, uten at de faktisk befinner seg i området. – Dette bidrar til å ødelegge tjenesten, sier ekspert på sosiale medier.

Eirill Teigstad i Nordland SP

Fylkesleder Eirill Teigstad i Nordland Senterungdom ber folk som bruker Facebooks trygghetssjekk om å tenke seg om.

Foto: Kim-Aage Hansen

Eirill Teigstad, fylkesleder for Nordland Senterungdom og fjerdekandidat til fylkestinget, har hele 46 på vennelista som har markert seg som trygge på Facebook, etter det massive jordskjelvet som rammet Nepal forrige helg.

Problemet er bare at av de 46, er det bare én som faktisk befinner seg i landet. Etter at fylkeslederen gav uttrykk for sin frustrasjon på Facebook i går, har innlegget blitt likt av over 200 og delt av nesten 50.

Trygghetssjekken er et nytt verktøy som Facebook har lansert for å la venner og familie vite at jordskjelvrammede er i trygghet, og Teigsad mener det er problematisk at folk misbruker tjenesten.

– Det sitter mennesker over hele verden som er bekymret for hvordan det går med sine nærmeste. Da er det utrolig respektløst at folk markerer seg som trygge uten å være i nærheten av katastrofeområdet. Det gjør meg faktisk kok forbannet, sier hun.

Ruiner i Nepal

En kvinne bærer en sekk med eiendeler i ruinene av sammenraste hus etter jordskjelvet lørdag. Bildet er tatt i Bhaktapur 27. april.

Foto: NAVESH CHITRAKAR / Reuters

Hadde venner på Utøya

Fylkeslederen har selv opplevd hvordan det er ikke å vite hvordan nære venner har det.

– Jeg hadde to venner som døde på Utøya, og to andre venner som befant seg på øya. I tillegg har jeg opplevd at en kjæreste valgte å avslutte sitt eget liv, og som ble funnet etter en leteaksjon.

– Det er selvfølgelig ikke i nærheten av det som nå skjer i Nepal, men gjør samtidig at jeg kan relatere litt til hvordan det er å sitte å vente og ikke vite hvordan folk har det, fortsetter hun.

– Skaper unødvendig forvirring

Teigstad mener tjenesten i utgangspunktet er en god idé, men mener mange, ved å misbruke tjenesten, ødelegger et viktig og bra verktøy ved å skape unødvendig forvirring.

– Noen av dem som har markert seg som trygg, så jeg kort tid etter på gata i Bodø. Det er synd at enkelte tuller med slike verktøy når noe så forferdelig inntreffer.

Facebooks trygghetssjekk

Facebooks trygghetssjekk misbrukes av enkelte. Her fra journalistens egen Facebook-konto.

Foto: Skjermdump

– Bidrar til å ødelegge tjenesten

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude, forteller at ideen til Facebook ikke er ny.

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude

Høyskolelektor og ekspert på sosiale medier ved Handelshøyskolen BI, Cecilie Staude.

Foto: Torbjørn Brovold / BI

– Noen frivillige utviklere fra Google laget en lignende tjeneste etter jordskjelvet på Haiti i 2010.

Hun mener Facebooks tjeneste mister noe av sin verdi når folk som ikke befinner seg i katastrofeområder markerer seg som trygge, uten å engang være i det aktuelle landet.

– Tjenesten mister da noe av sin positive verdi, og er en form for misbruk. Det vitner om mangel på kunnskap hos brukerne, og mangel på å ta et eget redaktøransvar.

– Dette er med på å ødelegge en tjeneste som i utgangspunktet er bra og nyttig for mange. Brukere av sosiale medier er derfor nødt til å bruke hodet, og tenker seg om før man bruker slike tjenester, avslutter Staude.