Hopp til innhold

– Trumps retrett fra klimaavtalen kan ha motsatt effekt

Hvilke følger kan Trumps nei til Parisavtalen få for klimaet? Én mulig effekt er at det nå kuttes enda mer, tror forsker.

APTOPIX Trump Climate Georgia

Robert W. Scherer kraftverk er et kullkraftverk i Monroe County, delstaten Georgia i det sørøstlige USA – og ifølge nyhetsbyrået AP et av nasjonens største emittere av co₂.

Foto: Branden Camp / AP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Forrige uke ble det kjent at USA trekker seg fra Parisavtalen, noe som har blitt møtt med fordømmelse fra ledere verden over.

Eirik Sivertsen (Ap) på kaia i Bodø

Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen er skuffet og mener Trump har valgt feil politikk.

Foto: Vilde Bratland Erikstad

Også her hjemme reagerer sentrale politikere. Deriblant Eirik Sivertsen (Ap), som er leder av Stortingets arktiske delegasjon.

– Hvis USA ikke vil være med og ta en lederrolle på klima, så er det skuffende og et problem for hele menneskeheten, sier Sivertsen.

Samtidig ser han at andre nasjoner står klare til å overta ansvaret.

– Interessant nok seiler land som India og Kina opp som nasjoner som sier de skal være med på å ta arbeidet videre. Det blir vanskeligere å lykkes uten USA men ikke umulig, sier Sivertsen noe håpefullt.

Større kutt i resten av verden?

Håp ser også klimaforsker og professor Grete K. Hovelsrud ved Nord universitet.

Klimaforsker

Klimaforsker Grete Hovelsrud tror verdenssamfunnet engasjerer seg enda mer nå når Trump har meldt seg ut.

Foto: Nordlandsforskning

Hun har fulgt med på debatten i etterkant av torsdagens nyhet, og har lagt merke til motstanden selv innad i USA.

– Frykten er at andre land skal følge etter, men foreløpig har responsen fra verden vært det motsatte. At nå skal man virkelig stå på. Kina seiler plutselig opp som en nasjon som kan påta seg lederrollen. Hvem skulle trodd det?

Hovelsrud har selv bodd mange år i USA, og kjenner godt til grasrota. Folk hun har snakket med de siste dagene er ikke utelukkende pessimistiske.

– For meg høres det ut som om at presidenten har satt sinnene i kok hos en hel verden, som nå virkelig har tenkt å dra klimaarbeidet videre uten ham.

– Jeg tenker det er håp for at det kuttes enda mer nå, når Trump har markert sitt ståsted i saken så tydelig, sier Hovelsrud.

Hun understreker samtidig at det selvfølgelig ikke er et bra signal USA har sendt.

Egeninteresse

Eirik Sivertsen er klar på at det er i USAs egeninteresse å begrense effektene av global oppvarming, som kan koste amerikanerne milliarder av dollar (ekstern lenke).

Mindre is og mer erosjon fører til at landsbyer og øyer rundt om i verden bokstavelig talt blir skylt på havet, bemerker Sivertsen.

– Vi slipper ikke unna her hjemme heller. Ta Nord-Norge. Når havtemperaturen stiger, så betyr det dårligere forutsetninger for å drive oppdrett.

– I dag er vi nær optimale temperaturer, hvis det da blir store endringer eller forsuringa av havet blir for stor, ja så ødelegges livsgrunnlaget vårt, sier Nordlandspolitikeren.

Grete K. Hovelsrud sier at USA tidligst kommer seg ut av klimaavtalen november 2019, og at Trumps utmeldelse uansett ikke har direkte påvirkning på utslippene med én gang.

– Det er veldig mange initiativ i gang uavhengig av Parisavtalen, og i 2019 er et nytt USA-valg nært forestående, påpeker hun.

USA-TRUMP/INFRASTRUCTURE

Den amerikanske presidenten mener Parisavtalen er lite gunstig for USA.

Foto: Carlo Allegri / Reuters