– De ringer og sier de skal torturere barna mine

De fire barna til Biday Razenne skal ha blitt kidnappet på grensen mellom Eritrea og Sudan for noen uker siden. Kidnapperne skal kreve 50.000 dollar for å slippe dem fri. Hvis de ikke får pengene, truer de med å selge de indre organene.

Bieday Hambeer

Dette bildet ble tatt mens Biday Razenne er i kontakt med mennene som har kidnappet de fire barna hans. Eritreeren frykter at organer skal bli fjerna fra barna hvis han ikke betaler for løslatelse.

Foto: Privat

I Gildeskål bor en eritreisk pappa som de siste to ukene har levd i konstant frykt. De fire barna hans mellom 12 og 14 år er kidnappet i Sinaiørkenen, og nå presses faren for store løsepenger.

I Sinai, på grensen til Israel, blir flere tusen flyktninger holdt fanget, og mange blir også torturert av kidnapperne.

Utnytter mennesker på flukt

FN kjenner godt til problemet, og får nesten daglig rapporter om nye kidnappinger. I Sinaiørkenen blir flere tusen desperate flyktninger holdt fanget og truet. Betales det ikke løsepenger blir de torturert, og i verste fall drept.

Flyktningene flykter fra et av verdens verste regimer, Eritrea. Vel inne i nabolandet Sudan blir mange tatt til fange, og fraktet til Sinai, på grensen til Israel.

I Sinai blir flyktningene holdt fanget av beduinstammer. Kriminelle fra Eritrea, Sudan, og Sinai som samarbeider og deler pengene fra utpressingen.

Ubekreftede tall antyder at akkurat nå holdes rundt 2000 mennesker som fanger i Sinai, på 15 ulike steder.

Frykter organtyveri

Jeremiah Williams, som jobber ved flyktningekontoret i Gildeskål, beskriver situasjonen som fortvilt.

Den eritreiske faren som kreves for løsepenger av kidnappere i Sinaiørkenen, frykter at organer skal bli fjerna fra barna hans hvis han ikke betaler for løslatelse.

Faren kom til Norge og Gildeskål for fem måneder siden. Planen var at barna hans skulle komme etter, men så skjedde det fatale.

Jeremiah Williams ved flyktningekontoret i Gildeskål, sier faren har det svært vanskelig:

– Han har det forferdelig vanskelig, og ligger våken om natta. Kidnapperne ringer og han hører ungene rope i bakgrunnen.

I fem måneder har den eritreiske pappaen bodd i Norge. Han hadde håp om familiegjenforening med de fire barna da dramatikken startet.

Mens barna var på tur til den norske ambassen i Sudan for å ordne med papirer ble de kidnappet i Sinai-ørkenen.

(artikkelen fortsetter under)

Video Kidnapper flyktninger for løsepenger

Skjærer ut nyrer og lunger

Dette er en skjebne de deler med tusenvis av andre flyktninger på Afrikas Horn.

Nå skal kidnapperne ha krevd 50.000 dollar av faren i Gildeskål for å løslate barna. Han kan ikke betale og er redd at organer skal bli fjerna fra ungene:

– Dersom det ikke blir betalt løsepenger er det helt vanlig at kidnapperne henter ut nyrer og lunger.

Skrev brev til statsministeren

I Kragerø bor en annen eritreisk mann som også har blitt pressa for løsepenger. Ei aksjonsgruppe har skrevet brev til statsministeren og fått svar om at norske myndigehter forstår den vanskelige situasjonen disse mennskene er i - men at de ikke kan gå inn i konkrete saker:

– UD har i mange år bidratt med betydelige støtte gjennom FN og frivillige organisasjoner i de aktuelle landene og det vil vi fortsette med. Men norske myndigheter har dessverre ikke mulighet til å engasjere seg i en konkret sak som det her er tale om, da den ikke angår en norsk statsborger eller handlinger utført i Norge, står det i brevet fra UD.

Williams mener Norge bør bidra til den kyniske menneskehandelen må stoppes:

– Norge og de vestlige landene bør gjøre hva de kan for å stanse denne grusomme menneskehandelen som pågår i Egypt, Eritrea og Sudan, sier Williams.

Torturerte kommer til Tel Aviv

Til en klinikk i Tel Aviv kommer mange av dem som har vært utsatt for tortur i Sinai. Den drives på frivillig basis av israelske leger og sykepleiere.

En mann NRK møtte i april trener opp ryggen som ble ødelagt da utpresserne hang ham etter hendene. Han har fortsatt merker etter repene rundt håndleddene.

De mange brennmerkene på kroppen er fra nylonsekker som ble tent på, og så kastet på ham. Mens han skrek, ringte utpresserne familien hans for å be om penger.

Fordi det tok tid å skaffe pengene utpresserne krevde, ble han torturert. Etter 10 måneder slapp han fri. Hans familie hadde da betalt 150 000 norske kroner.

Mutasem viser fram brennmerker

Flyktningen «Mutasem» viser fram brennmerkene han fikk da menneskesmuglere torturerte ham ved å kaste påtente nylon- og plastsekker på ham.

Foto: Hotline for Migrant Workers