Hopp til innhold

– Trodde jeg ville miste skoleplassen

– Informasjonen fra skolen har vært altfor dårlig, sier elev Thea Furuseth Johansen (16) ved streikerammede Bodin videregående skole.

Elev Thea Furuseth Johansen (16) ved Bodin videregående skole rammet av streik

FRUSTRERT: Elev Thea Furuseth Johansen (16) ved Bodin videregående skole synes skolen burde kunne informert bedre. Foreldre og elever må selv finne ut om man skal møte opp i klasserommet eller ikke, sier hun.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

16-åringen som skulle begynt på studiespesialiserende på Bodin videregående skole i Bodø i dag, hadde fått med seg nyhetsoppslagene at de elevene som ikke møter opp på første skoledag, risikerer å miste skoleplassen.

Da hun kom på skolen i dag, viste det seg at dette bare gjaldt noen få skoler i Bergensområdet.

– Jeg er ganske forvirra. Informasjonen har vært dårlig. Foreldre og elever må selv finne ut om man skal møte opp i klasserommet eller ikke, sier Thea Furuseth Johansen (16).

Rektor i streik

Verken Kunnskapsdepartementet, Utdanningsforbundet eller kommunenes organisasjon KS har oversikt over hvordan elevene på hver enkelt skole som er tatt ut i streik, skal forholde seg. Det er opp til hver enkelt skole i hver enkelt kommune å avgjøre hvordan streikerammede skoler skal forholde seg, og om elevene må møte til første skoledag eller ikke.

Lærere ved Bodø videregående skole i streik

Streikende lærere ved Bodø videregående skole møtte opp i streikevester på første skoledag.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Dermed må elever og foreldre sjekke nettsider eller på annen måte forsøke å finne ut om man skal møte opp som planlagt eller ikke.

Rektor Leif Magne Eggestad ved Bodin videregående skole er selv i streik, og assisterende rektor Marit Hærnes sier skolestarten ble kaotisk.

– Det er en komplisert situasjon. Mange elever kom på skolen i dag, men måtte vende skuffet hjem. Det har vært en far her i dag for å forsikre seg om at barnet hans ikke mistet skoleplassen. Men jeg kan forsikre alle om at ingen elever mister plassen, selv om de ikke kom hit i dag, sier Hærnes til NRK.no.

Hun og de andre som jobber i administrasjonen er blitt nedrent av bekymrede elever.

– Ikke så stas med streik

– De lurer på alt mulig. Det som går igjen er at elevene slettes ikke synes det er stas med streik. De gir uttrykk for at det er leit å ikke få komme i gang. Mange er 16 år, nye i byen og bor på hybel. De har det nok ikke så greit, sier hun til NRK.no.

Ifølge assisterende rektor vet ikke skolen hvem disse elevene er.

– Vi har ikke fått registrert dem ennå. De har fått skoleplassen sin og de har svart ja, men vi har ikke hatt kontakt med dem, sier Hærnes.

Rektor lover nå å bli bedre på informasjon til elevene.

– Vi må informere mer og bedre. Vi kommer til å være ekstra nøye med å følge opp elevene når skolen kommer i gang.

Av skolens 1000 elever, er det om lag 250 elever som ikke er berørt av streiken.

– Det er ikke alle lærerne som er organisert i Utdanningsforbundet. Spesielt gjelder dette lærerne ved den maritime fagskolen, sier assisterende rektor Marit Hærnes.

– Viktig undervisning går tapt

Lærere ved Bodin vioderegående skole i streik

De streikende lærerne ved Bodin møtte mannsterkt opp på skolen i dag for å markere sitt synspunkt.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Tillitsvalgt Astrid Lund Eriksen i Utdanningsforbundet ved Bodin videregående skole skjønner godt at elevene er frustrerte.

– Jeg skjønner elevenes reaksjon. Det har vært litt ulike beskjeder fra nasjonalt og lokalt hold.

Lund Eriksen synes det er trist at elevene ikke får begynne på skolen i dag.

– Viktig undervisning går tapt. Elevene får kortere tid på å gå gjennom pensum. Men vi lærere er fleksible, og finner alltids en løsning, sier hun til NRK.no.

Trapper opp streiken

5500 har allerede lagt ned arbeidet, mens ytterligere 2200 lærere går ut i streik fra torsdag av. De streikende lærerne ved Bodin møtte mannsterkt opp på skolen i dag for å markere sitt synspunkt.

– Vi har mobilisert sterkt i og kommer ikke til å gi oss. Dette gjør vi for å vise elevene som møter her, hvorfor vi streiker, sier Lund Eriksen.

Det er ikke planlagt noen møter med partene mandag. Tirsdag skal hovedstyret i KS, som altså er organisasjonens politiske ledelse, diskutere saken.