– Trænafestivalen blant Europas beste festivaler

Den britiske avisa «The Guardian» mener Trænafestivalen i Nordland er blant Europas beste (og mest ukjente) festivaler.

Trænafestivalen

Trænafestivalen er ikke blant de mest tilgjengelige. Eneste fremkomstmetode er båt fra Bodø, Stokkvågen, Nesna eller Sandnessjøen.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

Sammen med festivaler i blant annet Bulgaria, Polen, Italia og Frankrike, listes festivalen på Træna som en av de beste – og mest ukjente – europeiske festivalene.

– Festivalen er kanskje blant de mest utilgjengelige for britiske festivaldeltakere, men er den perfekte unnskyldning for å utforske en av de villeste og mest dramatiske omgivelsene i Europa, skriver The Guardian i sin «topp 10»-liste, som ble publisert i dag.

Også våre svenske naboer har fått hederlig omtale i artikkelen, der elektronikafestivalen «Into The Valley» i Dalarna, 280 kilometer nordvest for Stockholm, vies spalteplass.

På vei til Trænafestivalen

Den britiske journalisten trekker spesielt trekker fram havet og havørnene på det lille øysamfunnet på Helgelandskysten.

Foto: NRK

– Fantastisk

Festivalsjef Anita Overelv beskriver det som fantastisk å bli nevnt i «The Guardian».

Festivalsjef Anita Overelv

Festivalsjef Anita Overelv.

Foto: Christian Nilsen

– Det er ikke første gang vi nevnes i lignende ordelag. For et halvt år siden ble vi omtalt som en av de 13 festivalene i verden med de beste omgivelsene, i en avis jeg ikke husker navnet på.

Hun forteller at det tradisjonelt har vært lite britiske gjester på Træna – i alle fall så langt.

– Men mange kontinentaleuropeere finner veien til oss. Spesielt etter at vi fikk besøk av dokumentarfilmskapere fra blant annet Belgia og Frankrike, har vi opplevd en eksplosjon av belgiske, tyske og franske besøkende.

– Snart ferdig med bookingen

Overelv forteller videre at det er mer omgivelsene enn artistene som nevnes når utenlandske journalister omtaler festivalen.

– Det er klart, at Træna kan oppleves som en euforisk sjokkopplevelse for en asfaltjeger fra «uptown-London».

– Hvordan går planleggingen av årets festival?

– Det går bra. Vi er snart ferdig med bookingen, sier Overelv.

Arrangeres i juli

Trænafestivalen ble første gang arrangert i 2003, og har siden den gang blitt en årlig begivenhet. I fjor ble det solgt 2400 billetter. Med gjester, sponsorer og artister inkludert var trolig totalt 4000 personer innom øya i 2014.

Festivalen går av stabelen andre helga i juli. På årets utgave tar blant andre Anneli Drecker turen.

Under kan du se bilder fra fjorårets festival.

Laster kart, vennligst vent...