NRK Meny
Normal

Valgforsker: – Skal alle partiene få sitt, tør de ikke røre departementene

Den nye regjeringa skal ha ned antall departementer. – Kutt halvparten av statsrådene, og slå sammen fisk, olje og landbruk i næring, er rådet fra fagforeningsleder. Men valgforsker tror de blir flere departement.

De borgelige partilederne valgnatta

Både Frp og Høyre har sagt at de vil redusere antall departementer dersom de får regjeringsmakt. Om Siv Jensen får bestemme, vil hun slå sammen Landbruksdepartementet, Fiskeridepartementet og Næringsdepartementet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det blir neppe færre departementer. Alle fire partiene må tross alt få sitt, og da blir det vanskelig å kutte når regjeringskabalen skal gå opp. Det kan fort bli flere departement, og ikke færre, mener valgforsker og førsteamanuensis Bjørn Sagdahl ved Universitetet i Nordland til NRK.no.

Vil kutte og slå sammen

En av diskusjonene som den nye regjeringa skal i gang med, er hvor mange departementer og statsråder vi skal ha i Norge. I dag er det 18 departementer innen kunnskap, samferdsel, helse og mye annet – 19 med Statsministerens kontor.

Både Frp og Høyre har sagt at de vil redusere antall departementer dersom de får regjeringsmakt. Om Siv Jensen får bestemme, vil hun slå sammen Landbruksdepartementet, Fiskeridepartementet og Næringsdepartementet.

– Mer helhetlig politikk

Knut Aarbakke

Fagforeningsleder Knut Aarbakke i Akademikerne tror at færre departementer vil gi en mer helhetlig politikk.

Foto: Marit Grut / NRK

Fagforeningsleder Knut Aarbakke i Akademikerne tror at færre departementer vil gi en mer helhetlig politikk.

– I dag er det mye dyrking av særinteresser i små departement. I dag har du et mat- og landbruksdepartement og et fiskeridepartement. Fisk er også mat. Skal du drive godt fiskeri er du avhengig av havner. Det ligger under Samferdselsdepartementet.

Denne listen kan gjøres enda lenger, ifølge Aarbakke.

– Vi har ett næringsdepartement. Og så et olje- og energidepartement som bryr seg om olje- og energinæringen. Så har vi et fiskeridepartement som bryr seg om fiskerinæringen og landbruks- og mat departement som bryr seg landbruksnæringen. Det er masse å hente på å se dette i en større sammenheng. I tillegg er det masse næringsvirksomhet i Kommunaldepartementet.

USA har 15, Sverige 12

Aarbakke viser til at andre land har greid å gjøre noe med antall departementer.

– Mens Norge har 19, har Sverige og Finland 12. På Island som er en stor fiskerinasjon har de ikke et eget fiskeridepartement. Til og med et stort land som USA klarer de seg med 15 departement, argumenterer Aarbakke.

– På fisketur

Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag

Leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen høre snakk om legge ned Fiskeridepartementet.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

I dag har Fiskeridepartementet ansvar for fiskekvoter, kommunene gjennom Kommunaldepartementet styrer havnene, Samferdselsdepartementet har kontroll over veiene som vogntog med fisk skal kjøre på, og Næringsdepartementet tilrettelegger for eksporten.

Likevel vil ikke leder i Norges Fiskarlag Reidar Nilsen høre snakk om legge ned Fiskeridepartementet. Tvert imot vil han be Erna Solberg om å styrke det han kaller framtidens departement.

– Mulig det er fordi Aarbakke er leder i Legeforeninga at han viser sånn omsorg for fiskerne. Vi har Europas største havområder og den lengste kysten. Etter olje er fisk og sjømat Norges framtid, sier han.

Han mener det er håpløst å argumentere med at fisk er mat.

– Landbruksdepartementet er tuftet på subsidier mens fiskerinæringa ikke har subsidier. Sjømatnæringen eksporterer for over 50 milliarder kroner. Norsk fiskerinæring produserer sju-åtte ganger mer mat enn landbruket. Norge burde tenke motsatt og styrke denne biten av styresettet i landet istedenfor å legge det ned, mener Nilsen.