NRK Meny
Normal

– Tøft å se Breivik igjen

Det var mye nerver da Anders Behring Breivik kom inn i rettssalen. – Det var veldig spesielt da blikket hans sveipet over tilhørerbenken, forteller AUF-er Fredrik Sletbakk.

Fredrik Sletbakk følger fengslingsmøtet i Islo tingrett

SPENT TILHØRER. – Det er godt å se at rettssystemet i Norge fungerer til tross for de grusomme terrorhandlingene til Anders Behring Breivik har gjort, sier Fredrik Sletbakk.

Foto: NRK

Sist gang 21-åringen fra Narvik møtte Breivik var da han 22. juli gikk av ferga «Thorbjørn» på fastlandet. Samtidig gikk en mann i politiuniform om bord for å reise utover til Utøya. Noen minutter etter begynte dramaet som kostet 69 mennesker livet.

I dag var han oppe tidlig for å stille seg i kø. I køen var det både overlevende fra Utøya, venner av drepte, journalister fra utlandet som ikke hadde akkreditert seg innen fristen og vanlige folk som ville se og høre Breivik. Det han gruet seg mest til var å se Anders Behring Breivik igjen.

Det var spesielt. Men samtidig ble det normalisert. Behring Breivik viser med det han sier i retten at han ikke er en vanlig person. Han lever i en helt annen verden enn vi andre gjør. Jeg føler at vi har overtaket nå. Han blir nå stilt til ansvar for alle oss som har mistet noen, sier Sletbakk til NRK.no.

Fredrik Sletbakk, Nordland Ap

– Det føles godt å ha se at gjerningsmannen blir stilt til ansvar for sine handlinger, sier Fredrik Sletbakk.

Foto: Arbeiderpartiet

Narvikværingen ønsker å forstå det som skjedde 22. juli, da han mistet mange av sine venner på Utøya. Samtidig som det var tøft å se Breivik igjen, så var det viktig for Slettbakk å se at demokratiet fungerer.

– Demokratiet fungerer

– Både det at han har en forsvarer og får rettferdig behandling selv om vi vet hvilke grusomme handlinger han har begått. Det føles fint å kunne være berørt og samtidig se at demokratiet fungerer, sier han.

Det var en veldig spent stemning i rettssalen da den terrorsiktede kom inn i rettssalen.

– Det var mye nerver. Ingen visste hvordan han kom til å agere. Blikket hans sveipet over tilhørerbenken.

Skjønner dem som skygger unna

Han vet ikke helt hvordan han skal bruke det han har vært igjennom i dag for å bearbeide sine egne opplevelser.

– For meg er det viktig å være en del av rettsprosessen.
Da må jeg forstå omfanget og bredden i saken.

Han skjønner at mange AUF-ere ikke ville være til stede i Oslo tingrett i dag.

– Jeg forstår det veldig godt. Men jeg håper jeg kan være en del av dette uten å belaste dem, sier Sletbakk.

Oslo tingrett avgjort at den terrorsiktede blir fengslet i tolv nye uker.

Rettssak 12. april

Rettssaken mot Anders Behring Breivik (32) begynner mandag 16. april 2012 i Oslo tingrett. Rettssaken antas å vare i om lag ti uker, opplyste sorenskriver Geir Engebretsen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Tiltalebeslutningen skal være klar i månedsskiftet februar/mars. Ifølge aktor Svein Holden er det for tidlig å si hva tiltalen vil inneholde rent konkret.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.