NRK Meny
Normal

– Tiltalte har ikke forstått alvoret

– Han kaller kvinner for horer. Gjennom hele rettssaken har han sittet og smilt. Da har han ikke forstått alvoret, sa bistandsadvokat Nils Aga

Forsvarer Nils Aga

Bistandsadvokat Nils Aga trakk paralleller mellom den pågående voldtektssaken og terrorrettssaken i Oslo tingrett da han holdt sin prosedyre i Salten tingrett onsdag formiddag.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Bistandsadvokat Nils Aga trakk paralleller mellom den pågående voldtektssaken hvor en 23-årig asylsøker fra Eritrea står tiltalt, og terrorrettssaken i Oslo tingrett da han holdt sin prosedyre i Salten tingrett onsdag formiddag.

– Tiltalte har lagt stein til byrden gjennom hele forhandlingen, ved å bestride fornærmedes forklaring. Han har sagt at kvinner er horer. Jeg vet ikke om det er et uttrykk for hans syn, men jeg skal til Oslo i morgen for å delta i rettsoppgjøret etter Utøya, hvor vi møter en gjerningsmann som argumenterer med at innvandrere kommer til Norge og voldtar våre søstre. Det er ikke slik vi vil at våre nye landsmenn skal oppføre seg, og da hjelper det heller ikke å sitte å smile gjennom hele rettssaken, slik tiltalte her har gjort. Da har han ikke forstått alvoret, sa Aga.

– Forsøker å legge skyld på offeret

Her blir han jaget etter voldtekten

Her er overvåkingsbildene som viser 23-åringen i vill flukt gjennom Bodø sentrum 8. januar i år.

Foto: Overvåkingskamera

Aga krever på vegne av den fornærmede kvinnen erstatning på 250.000 kroner.

– Fordi han har prøvd å legge skyld på offeret her, bør tiltalte få svi ekstra. Heldigvis kommer han nok til å sone, for så å bli satt på første fly ut av landet. Da vil han neppe betale fem øre, men det vil voldsoffererstatninga ta seg av, sa Aga i retten.

Tirsdag startet rettssaken mot den 23 år gamle mannen som står tiltalt for voldtekten ved Posthuset i Bodø sentrum i januar i år.

23-åringen innrømmer seksuell omgang med kvinnen, men hevder det var frivillig.

Da den angivelig voldtekten fant sted natt til 8. januar ble mannen jaget gjennom store deler av Bodø sentrum av personer som kom til.

23-åringen hevder kvinnen deltok frivillig, men plutselig nektet da det nærmet seg andre personer.

– Da det dukket opp andre mennesker, lot hun som om jeg voldtok henne, sa han gjennom sin tolk i retten.

Ber om full frifinnelse

Forsvarer Tor Haug i Salten tingrett

Forsvarer Tor Haug ber om full frifinnelse i Salten tingrett.

Foto: Einar Breivik / NRK

Den 23-årige mannens forsvarer Tor Haug forsøkte å så tvil rundt fornærmedes forklaring, på bakgrunn av hennes høye promille, og at hun forklarte hun gikk alene da hun ble overfalt – selv om overvåkingsbilder viser at hun forlot Glasshuset sammen med tiltalte.

Fornærmede kunne ikke redegjøre for detaljer, og ønsket først heller ikke at politiet ble kontaktet, da andre personer kom til.

– I alvorlige straffesaker kan ikke tiltalte dømmes, uten at retten er helt sikker på at han er skyldig etter tiltalen. Enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode.

Forsvareren ber om full frifinnelse for tiltalte. Dersom han blir dømt, mener Haug at fem år i fengsel er for mye, og viser til straffen i den første overfallsvoldtektsaken i Bodø. Det falt dommen på tre år og åtte måneder i fengsel.

Vitne forklarte seg

En 33 år gammel mann, som ble vitne til den angivelige voldtekten i Bodø 8. januar, forklarte seg i dag.

Mannen var ute og gikk en tur sammen med en venninne, da han hørte lyder fra noen busker ved posthuset i Bodø. Han gikk nærmere, og hørte en at en kvinne ropte om hjelp.

– Jeg spurte om alt gikk bra, og kvinnen ropte nei. Da kom det ut en mann, som fiklet med buksene sine, sa 33-åringen fra vitnestolen.

La på sprang

33-åringen spurte mannen hva som foregikk.

– Det har ikke du noe med, skal den tiltalte 23-åringen ha svart, før han kom med nedsettende bemerkninger mot den fornærmede kvinnen som lå i buskene.

– Han sa at jenter er horer, og trakk seg unna. Jeg tok opp telefonen, og ringte politiet, og da beinfløy han av gårde.

33-åringen løp etter den tiltalte, mens venninna tok seg av den fornærmede kvinnen. Vitnet er ikke i tvil om at mannen hadde begått et overgrep.

– Jeg er ikke i tvil. Det var ikke en gjensidig situasjon. Mannen som kom ut var også redd, og tydelig ukomfortabel, sa han i retten.