Hopp til innhold

– Tilstedeværelse er viktig, men vi skal unngå å provosere naboen

– Vi skal fortsette å identifisere og avskjære russiske fly. Men vi skal oppføre oss normalt. Så lenge Nato er ryddige, forutsigbare og tydelige, er det bra for alle parter, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg og Ine Eriksen Søreide

I BODØ: Like før klokka 16 landet Nato-sjef Jens Stoltenberg i Bodø i et privatfly. Her sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Nato-sjef Jens Stoltenberg fikk se de to norske F-16-flyene som er underlagt Nato-kommandoen da han landet i Bodø på sitt aller første offisielle Norges-besøk i dag. Stoltenberg-besøket skjer samtidig som 100 militærfly fra ni land deltar i gigantøvelsen «Arctic Challenge Exercise», som har pågått siden 25. mai.

F-16-flyene skal være i lufta på under 15 minutter og brukes blant annet for å identifisere russiske militærfly som er på tokt utenfor Norge.

– Vi ser økt russisk aktivitet i store deler av området rundt Nato, både i Baltikum og Svartehavet, men også over tid i Barentshavet. Det bekrefter viktigheten av at vi er til stede. Ingen ønsker på ha en situasjon hvor vi ser russiske fly og militære styrker operere uten at de blir identifisert, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg til NRK.

Har identifisert 17 fly

17 ganger så langt i år har norske jagerfly fra Bodø rykket ut for å identifisere russiske fly utenfor kysten – noe som ikke tyder på noen økning i aktiviteten i forhold til de siste årene. Nato må uansett holde sin tilstedeværelse konstant i nord, mener Stoltenberg.

– Økningen i nordområdene har funnet sted tidligere enn det vi nå ser i Baltikum. Der har økningen skjedd fra 2013 og 2014. Men det er økt aktivitet også her sammenliknet med det var for få år siden. Så får vi se når dette året er omme hvordan aktiviteten har vært i år sammenliknet med i fjor, sier generalsekretæren til NRK.

– Russland er inne i en voldsom opprustning. Er det viktigere med et tydeligere Nato i nordområdene i dag enn for ti år siden?

– Denne aktiviteten skal videreføres og økes. Men samtidig skal vi unngå å provosere naboen, sier Stoltenberg.

Sitt første besøk

Stoltenberg gjorde et poeng av at dette er hans første offiselle besøk i Norge som Natos generalsekretær.

– Jeg føler meg som en Norgesvenn. Det er også fint at vi starter besøket i nord, fordi det er her Norge gir et viktig bidrag til Nato.

Takket Norge

Da han sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte Forsvaret og media på Bodø hovedflystasjon, roste han Forsvaret for tilstedeværelse og aktivitet i lufta, på bakken og på sjøen.

– Den jobben Norge gjør i Nord-Norge er viktig for Norge, men den er også viktig for hele alliansen. Jeg vil også takke Ine og Norge for det betydelige bidraget Norge gir til Nato. Norge stiller opp og bidrar til den nye hurtigreaksjonsstyrken som vi nå etablerer for å styrke vårt kollektive forsvar, sier Stoltenberg.

Fikk se Nato-flyene

Oberst Bård Solheim som er sjef for 132 luftving viser fram beredskapsflyene som står under Nato-kommando til Nato-sjefen.

Oberst Bård Solheim som er sjef for 132 luftving viser fram beredskapsflyene som står under Nato-kommando til Nato-sjefen.

Like før klokka 16 landet Nato-sjef Jens Stoltenberg på Bodø hovedflystasjon i et privatfly. Her ble han tatt imot av forsvarsministeren, generalløytnant Morten Haga Lunde, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter og sjefen for luftforsvaret Per Egil Rygg.

Øvelsen som ledes fra Bodø Hovedflystasjon er en av de største i Europa i år. Selv om dette ikke er en Nato-øvelsen deltar store Nato-land som Storbritannia, USA, Tyskland og Frankrike.

Tysk militærfly fra Luftwaffe under øvelsen Arctic Challenge i Bodø

Tysk militærfly fra Luftwaffe under øvelsen Arctic Challenge i Bodø.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Nato har presset Russland opp i et hjørne

Forsvarsekspert Tormod Heier mener gigantøvelsen i Nord-Norge kan framprovosere reaksjoner fra Russland.

– Denne øvelsen kan føre til russiske reaksjoner, hvis Russland oppfatter den provoserende. Øvelsen i seg selv er ikke tillitsskapende, sier Tormod Heier, som er forsker ved Forsvarets stabsskole/høgskole.

Russland har allerede delvis svart på Arctic Challenge Exercise med en fire dager lang øvelse, hvor 12.000 soldater og 250 militære fly deltar.

Jens Stoltenberg lander i Bodø

Her lander flyet til Jens Stoltenberg på Bodø lufthavn.

Forsvarsøvelse i Bodø. Den store kampflyøvelsen som akkurat nå pågår i Norge, Sverige og Finland sender et viktig signal til Russland.
Det sier den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist. Han er en av de første statslederne som advarte mot et nytt og aggressivt Russland. I dag besøkte han øvelsen i Bodø

– Den store kampflyøvelsen «Arctic Challenge» som akkurat nå pågår i Norge, Sverige og Finland sender et viktig signal til Russland, mener den svenske forsvarsministeren Peter Hultquist (t.h.). Her sammen med generalinspektør for det norske luftforsvaret, Per Egil Rygg.