NRK Meny
Normal

– Tannleger skal ikke holde på med kosmetikk

Lederen for Norsk forening for oral kirurgi og oral medisin liker ikke at flere tannleger tilbyr å rette ut rynker og forstørre lepper. Han får støtte fra Den norske tannlegeforeningen.

Tannlege Tor-Eirik Holt i Bodø

Spesialist i oralkirurgi, Tor-Eirik Holt setter ei sprøyte med Botox på en pasient som plages av anspenthet og smerter i kjevemuskulaturen. Men han tilbyr også pasientene behandling for å glatte ut rynker og forstørre leppene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Heming Olsen-Bergem

Heming Olsen-Bergem.

Foto: UiO

Onsdag fortalte NRK at flere tannleger nå tilbyr fyldigere lepper og fjerning av rynker til sine pasienter.

– Det mener jeg ikke er en helsepersonelljobb. Tannleger skal ikke holde på med kosmetikk, sier Heming Olsen-Bergem til NRK.

Han er leder for norsk forening for oral kirurgi og oral medisin, og bruker også Botox i behandlingen, men bare av helsemessige årsaker.

– Det å være helsepersonell er å yte hjelp av helsemessige årsaker, dette er bare for å gjøre seg penere, sier Olsen-Bergem, som selv ofte får forespørsel om å gjøre kosmetiske behandlinger, noe han sier nei til.

Diskuteres i fagmiljøet

Ifølge Tannlegeforeningen tilbyr stadig flere tannleger Botox og såkalte «fillere» for å glatte ut rynker og forstørre leppene. Det har skapt diskusjoner i fagmiljøet.

– Det er mange andre ting tannleger kan og skal gjøre, og dette vil ta unødvendig tid. Det er også på kanten rent etisk, mener Olsen-Bergem.

Det diskuteres om dette er noe for tannleger og etikken rundt. Mange stiller også spørsmål om produktene er godt nok vitenskapelig dokumentert.

– Mye av forskningen er styrt av industrien selv, og det er få uavhengige studier på dette. Fillere vet vi påvirker immunsystemet, så ikke alt trenger å være helt trygt. Botox kan også gi konsekvenser og ulemper, selv om det ikke skjer så ofte.

– Folk vil bruke penger på seg selv

Oralkirurg, Tor-Erik Holt

Hos Tor-Eirik Holt koster en behandling fra rundt 3000 kroner og oppover. Totalt bruker nordmenn ni milliarder kroner på utseende i løpet av ett år, som er 30 prosent mer enn i 2007.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Vi har blitt mer «amerikanisert». Folk ønsker å ta vare på sitt ytre, og nå har man også mulighet til å endre på det hos oss. Blant annet for å bli kvitt såkalte sinnarynker, sa oralkirurg, Tor-Eirik Holt til NRK onsdag.

På klinikken Tannlege1 i Bodø må man ikke å ha et tannhelseproblem for å få satt ei slik sprøyte. Pasientene kan også få glattet ut rynker og forstørret leppene.

– Jeg føler ikke at jeg er en del av skjønnhetsindustrien, fordi denne behandlingen også har en medisinsk side, sier Holt.

– De har ekspertisen og kunnskapen til å gjøre dette på en trygg måte, men det ligger nok helt sikkert et inntjeningsaspekt ved dette, sier Olsen-Bergem, som selv tror at tannleger er delt i holdningen til dette.

Den vanligste gruppen som endrer på utseende med kirurgi eller injeksjoner er kvinner mellom 35 og 65 år.

Tannlegeforeningen: – Dette er ikke helse

Camilla Hansen Steinum - president i Tannlegeforeningen

– Tannleger er helsearbeidere, og ​kosmetissk Botox-behandling er ikke helse, mener Camilla Steinum, som er president i Tannlegeforeningen.

Den norske tannlegeforening har ikke oversikt over hvor mange av deres medlemmer tilbyr fyldigere lepper og fjerning av rynker til sine pasienter, men de er kjent med problemstillingen.

​– Dersom dette blir mer vanlig, vil en kartlegging selvsagt være interessant, sier president Camilla Steinum i Den norske tannlegeforening.

– Personlig er jeg enig med Heming Olsen-Bergem. Norske tannleger er helsearbeidere og denne praksisen ligger utenfor vår primære oppgave, som er å levere tannbehandling,