Politiet: – Folk vet ikke hvor lang tid det tar å bli edru

Mens påskefolket farter av gårde mot fjell og hytter, står politiet klar for å ferske dem som burde ventet.

Biltrafikk

Påsketrafikken i nord ser så langt ut til å flyte fint, men politiet ber folk passe på promillen sin.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Politibetjent Line Solheim og politiførstebetjent Martin Pettersen

Politibetjent Line Solheim og politiførstebetjent Martin Pettersen avslørte ingen promillesyndere under sin kontroll.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Til tross for at påsketrafikken normalt ikke har flere alvorlige ulykker enn andre høytider, ber utrykningspolitiet bilistene vise hensyn.

I dag var politiet blant annet på plass ved Bjerkvik i Nordland for å sjekke at folkene bak rattet var edru.

– Det er morgenpromillen som er interessant å få sjekket. Folk er egentlig ikke klar over hvor lang tid det går før promillen er ute av kroppen. I dag har vi hatt en som var helt på grensen og som måtte vente en halv time før han fikk kjøre videre, sier politiførstebetjent Martin Pettersen.

Kvinner får høyere promille

Selv om en mann og en kvinne drikker like mye alkohol vil kvinnen få en høyere promille. En av årsakene er rett og slett at menn har mer muskler, viser en artikkel fra Folkehelseinstituttet. Alkohol løser seg i godt i vann og fordeler seg derfor i vannholdig kroppsvev som vi blant annet finner i muskler. Dermed har alkoholen større plass å fordele seg på.

Som en hovedregel anslår man at alkoholen i kroppen forbrenner med 0,15 promille per time. Men dersom man skal være sikre på at alkoholkonsentrasjonen i blodet er under den lovlige grensen på 0,2 promille neste dag, må man i tillegg legge inn sikkerhetsmarginer.

For å beregne promillen din må du ta hensyn til både kjønn, vekt, mengden alkohol du har drukket og når du startet å drikke. Hva du har spist kan også spille inn.

  • Les hvordan du beregner promillen din i faktaboksen til høyre

Rolig utfart så langt

Lørdag formiddag fløt trafikken fint langs E6 ved Bjerkvik og heller ikke andre steder i Nordland meldes det om større problemer, men på E6 over Saltfjellet er det kolonnekjøring.

– Jeg tror nok mesteparten av trafikken gikk fredag, men vi får nok en god trøkk på onsdag, når høytiden virkelig setter inn, sier Pettersen i politiet.

En av dem som lørdag ble vinket inn og måtte sjekke pusten lørdag formiddag var Hege Røysom fra Bjerkvik. Og det var første gang siden hun fikk førerkort for 27 år siden.

– Det er litt skummelt, men samtidig litt spennende også, sier hun og ler.

Og hun kunne trygt fortsette videre etter å ha blåst grønt.

– Det blir det alltid grønt, smiler hun.

(artikkelen fortsetter under)

Hege Røysom promilletestes av politibetjent Line Solheim.

Hege Røysom var en av dem som ble vinket inn til siden. – Det er litt skummelt, men samtidig litt spennende også, sier hun.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Samarbeider med svensk politi

Knut Danielsen, UP-sjef i Nordland

UP-sjef Knut Danielsen i Nordland ber folk ta hensyn på påskeveiene.

Foto: Hilde Mangset Lorentsen

I Midtre Hålogaland samarbeider politiet både med UP og sine svenske kolleger.

– Særlig i påskedagene skal vi være på grensen og ha grensekontroll sammen med svensk politi, sier politiførstebetjent Pettersen.

UP er denne påsken, som tidligere år, godt representert på veien i forbindelse med påsketrafikken og kontrollerer både fart, rus, bruk av bilbelte og farlig atferd.

– Vi håper bilistene vil ferdes varsomt og hensynsfullt. At ingen tar unødige sjanser og utsetter andre eller seg selv for risiko. Beregn god tid på turen slik at alle kommer trygt frem, er UP-sjef i Nordland Knut Danielsen sin klare oppfordring.

NRK.no og NAF gir deg tipsene for hvordan du pakker bilen trygt og effektivt til påsketuren.