– Befolkningen har krav på en topp redningsberedskap

Klinikkoverlege er redd for at svekket redningstjeneste kan kreve liv. – Sett fra helsevesenets side så er det en svært uheldig situasjon, sier Mads Gilbert.

Mads Gilbert frykter for liv og helse pga slitasje på 330

KRITISK: Klinikkoverlege Mads Gilbert mener folk har krav på et godt beredskapstilbud.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Sea King-helikoptrene utfører 700 ambulanseoppdrag i året. Det er omlag 70 prosent av oppdragene 330 Skvadronen. I snart 40 år har Sea Kingen vært vår fremste livredder. Men nå er de gamle sliterne i ferd med å falle fra hverandre. Toppledelsen i 330 gikk i går ut i NRK og advarte om at de snart ikke lenger vil klare å opprettholde full beredskap ved samtlige av de seks redningsskvadronene i Norge. Årsaken er alvorlige og omfattende tekniske problemer med gamle Sea King-helikoptre.

Dette bekymrer helsevesenet, som er avhengig av den bistanden 330 gir. Klinikkoverlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge advarer mot at ambulansetjenesten vil bli svekket .

Kan gå utover liv

Mekker på Sea King. 330 skvadronen i Bodø

LAPPVERK: Slik ser skroget på Sea Kingen ut etter 40 års bruk.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Når beredskapen svekkes, vil det igjen gå utover sikkerheten for liv og helse, advarer Gilbert.

Han mener tilbudet er for dårlig sånn som situasjonen er nå.

Befolkningen har krav på dette beredskapstilbudet, og vi på den medisinske siden som sitter med et medisinsk ansvar finner det helt uakseptabelt at beredeskapen til redningsskvadronen skal svekkes, som følge av alt dette sommelet som har vært med å fått nye helikoptre, avslutter Gilbert.

Produseres ikke lenger

Sea Kingen produseres ikke lenger, og det blir stadig vanskeliegre å få tak i reservedeler. Dette har fått flere land til å fase ut Sea Kingen. Australia har akkurat faset ut sine, og England og Tyskland er i ferd med å gjøre det samme. Når dette er fullført om få år vil det være Norge, India, Pakistan og Egypt igjen.

Krever handling

Anders Werp

HANDLING: Anders Werp (H) krever handling om rednigshelikoptrene

Foto: Anders Nielsen / NRK

De 40 år gamle helikopterne skulle vært utskiftet for flere år siden, men politikerne har fortsatt ikke bestemt seg. Det er nå satt en frist for 2020 til at Sea Kingens erstattere skal være på plass. Høyres medlem i justiskomiteen, Anders Werp (H), er bekymret over at det fortsatt ikke er tatt noen avgjørelse om kjøp av nye redningshelikoptre. Han krever nå umiddelbar handling.

– Dette må få en rask avklaring. Vi må få et beslutningsgrunnlag på bordet i løpet av året for å ikke miste enda mer tid, avslutter Werp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.