NRK Meny
Normal

– Svært uvanlig at vi stenger E6

Skal du kjøre E6 i Rana denne helga, bør du passe på. Det skal sprenges ned store steinmasser, og veien blir derfor stengt fra lørdag til søndag. – Vi håper dette går bra, sier delprosjektleder.

E6 Sør Helgeland

Arkivfoto fra Skamdalen i Rana, hvor Vegvesenet stenger veien denne helgen.

Foto: Frank Nygård

Delprosjektleder Trond Maas Pedersen i Statens vegvesen forteller at de fra lørdag klokken 18 frem til søndags morgen klokken 9 er nødt til å stenge E6 ved Skamdal, sør for Mo i Rana. Det vil ikke være muligheter for å passere stedet i løpet av denne perioden.

Trond Maas Pedersen i Statens vegvesen

Trond Maas Pedersen er spent på hvordan arbeidet blir å utarte seg, men har troen på at de skal holde tidsskjema.

Foto: Gunnar Nilsen / Statens vegvesen

– Årsaken er at vi skal sprenge ned en del blokker mellom ny og gammel E6, som ligger på skrå ned mot veien. Blokkene må borres og sprenges ned, sier Pedersen til NRK.

Fordi blokkene som skal fjernes kan bli store og potensielt gjøre skade på E6, er man nødt til å legge et lag med løsmasse over veien. Det er årsaken til at det ikke blir noen mulighet til å slippe biler igjennom i løpet av perioden.

– Det er veldig uvanlig at vi stenger E6 over så lang tid. Som regel stenger vi E6 på grunn av flom, at en bru går eller slike, uforutsette ting. Men dette er vi nødt til å gjøre, fordi det ligger en god del stein og løsmasse oppe i lia.

Har informert folk på Helgeland

Statens vegvesen anbefaler omkjøring gjennom Sverige.

Statens vegvesen anbefaler omkjøring gjennom Sverige.

Foto: Statens vegvesen

Pedersen påpeker at de har jobbet med å informere lokalbefolkningen. Noen har reagert på stengingen, men folk flest skjønner årsaken og er derfor positive, forteller han.

Trafikkvakter utplasseres på Trofors, ved Ømmervatnet, Langneset sør for Mo og ved trafikkstasjonen på Mo. Vaktene vil informere bilister, og dele ut brosjyrer på både norsk, engelsk og tysk hvor det informeres om omkjøringsmulighetene.

En bilist som bor på Bjerka i Hemnes kommune og som må til Mo i Rana i løpet av perioden veien er stengt, vil bruke rundt fire timer, i stedet for den snaue halvtimen det vanligvis tar, om man følger Vegvesenets anbefaling om omkjøring via Sverige.

– Vi håper dette går bra, og vi vet jo ikke utfallet på forhånd. Det kan skje at det sklir ned større blokker som ødelegger en del av E6, eller at noe av utstyret går i stykker, noe som kan resultere i at veien blir stengt lengre enn planlagt. Men vi har laget oss en god framdriftsplan som vi satser på vil gå bra å følge.

Ligger foran planen

Unntaket er nødetater. Skulle det skje noe, vil mannskap på stedet rydde veien, slik at brann, politi og ambulanse kan passere ved behov.

Pedersen sier at de ellers ligger foran planen når det gjelder ny E6 i området, og tror ikke det vil bli snakk om å stenge E6 flere ganger.

– Samtidig kan man aldri garantere noe, avslutter han.

  • Arbeidet som skal gjøres skjer i forbindelse med E6 Helgeland nord, et vegprosjekt som strekker seg over 125 kilometer fra grensa mellom kommunene Hemnes og Rana til Saltfjellet.
Laster kart, vennligst vent...