NRK Meny
Normal

– Store historiske verdier har gått tapt

Kvitbrygga har vært et av Sortlands viktigste bygg siden 1870-tallet. Nå er bygget fullstendig ødelagt og store historiske verdier er tapt.

Kvitbrygga i Sortland i brann

Det brenner på Kvitbrygga på Sortland. Brannvesenet og Kystvakten er på stedet og jobber med å slukke brannen.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

SISTE KLOKKA 12.30: Brannenn i Kvitbrygga i Sortland er nå slukket, bekrefter Stein Arne Sørensen ved brannvakta til Vesterålen Online. – Brannvesenet blir værende for å passe på. Bygget er regnet som totalskadd, sier Sørensen.

– Dette er en utrolig trist dag, sier Mattis Mathisen, som er leder for Sortland Historielag.

Han har i dag fulgt utviklingen av brannen som brøt ut i Kvitbrygga i Sortland sentrum tidlig mandag morgen.

Bygget står i skrivende stund i full fyr og brannvesenet frykter at brannen vil spre seg til nabobygget.

Laster Twitter-innhold

– Sterke følelser

For Kvitbrygga ser det ikke bra ut, og bygget ser ut til å være totalskadd. Gravemaskiner har allerede begynt å rive veggene i bygget.

Ifølge Vesterålen Online har det gått store historiske verdier tapt i brannen. I Hvitbrygga var det lagret store mengder bilder, gamle butikkskilt, regnskapsprotokoller, kvitteringer fra 1800-tallet, regnemaskiner og annen dokumentasjon på Sortlands kysthistorie.

– Jeg har ikke orket å gå ned til byen for å se. Dette er et av de viktigste kulturbyggene i byen vår, sier Mathisen.

Kvitbrygga ble bygget på 1870-tallet og var et sentralt handelsknutepunkt.

– Bygget representerer det Sortland er bygd opp på, nemlig handel. Dette bygget var et viktig grunnlag denne virksomheten, forteller Mathisen.

– Når handelen endret seg i den moderne tid, ble brygga tatt vare på av eierne. De siste 20 årene har bygget vært en samlingsplass for folk i byen. Det har vært viktig for identiteten til Sortland. Det er mange sortlendinger som har sterke følelser knyttet til bygget, fortsetter historielagslederen.

Brann - Kviutbrygga Sortland

Brannvesenet har begynt å rive panel på Kvitbrygga for å komme til. Her står brannmannskapene i en lift og slokker brann. FOTO/VIDEO: Jens Andre M. Birkeland

Fortsatt ikke kontroll

Politiet fikk melding om brannen i vest- og sørveggen på Kvitbrygga klokka 07.30. Det skal ikke ha vært noen personer inne i bygget da det begynte å brenne. Brannvesenet var tidlig på stedet og startet slokkingsarbeidet.

– Brannen har oppstått i forbindelse med arbeid på stedet. Arbeiderne har forsøkt å få vekk litt snø og is i forbindelse med at det skulle legges brostein på stedet. Dermed har det tatt fyr under panelet, sier operasjonsleder Frode Strende ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Klokka 10.15 skrev politiet på Twitter at brannvesenet fortsatt ikke har kontroll på brannen.

Laster Twitter-innhold
Brann på Kvitbrygga på Sortland
Foto: Jens Andre M. Birkeland

Brann på Kvitbrygga på Sortland.
Foto: Jens Andre M. Birkeland
Laster kart, vennligst vent...