Hopp til innhold

Håper at sønnen (9) ikke døde forgjeves: – Norske steinfyllinger må sikres bedre

William Lading Johansen (9) fikk en stein over seg og døde da han lekte i en usikret steinfylling. Statsadvokaten har konkludert at ingen kan lastes for ulykken. – Overraskende, sier mor Unn Merete Lading.

William Lading Johansen

OMKOM MENS HAN LEKTE: Ni år gamle William Lading døde av klemskader etter at han fikk en stor stein over seg i denne steinfyllinga i Brønnøysund.

Foto: Privat/NRK

Unn Merete Lading

MISTET SØNNEN: – Vi mistet vår solstråle, sier Williams mor, Unn Merete Lading.

Foto: Privat

– Jeg er ikke opptatt av å fordele skyld. Men det virker rart at ingen har ansvar for at store steiner ligger så løst midt i et boligfelt at en niåring kan velte dem under lek. Her bør regelverket strammes inn, sier Unn Merete Lading.

Barn fikk stein over seg i Brønnøy

Redningsmannskaper kom fort på plass, men guttens liv sto ikke til å redde.

Foto: Bård Pedersen / Brønnøysunds avis

18. februar omkom sønnen hennes William Lading Johansen i ei tragisk ulykke i en usikret steinfylling ved Mosheimsjøveien på Salhus i Brønnøysund. Gutten var sammen med resten av familien fra Molde på vinterferie hos besteforeldrene i Brønnøysund da ulykka skjedde.

Niåringen lekte i steinfyllinga sammen med en jevngammel jente da en stor stein kom i bevegelse og falt over gutten. Naboer kom til og fikk gutten løs. En ambulanse kom tilfeldigvis forbi, slik at helsepersonell kom raskt til stedet og startet livreddende førstehjelp.

Men livet sto ikke til å redde. Niåringen ble konstatert død rundt klokka 15 denne februardagen.

Fikk beskjed på telefon

Unn Merete Lading befant seg i et parkeringshus i sentrum av Brønnøysund sammen med Williams to eldre brødre Tobias og Daniel da ektemannen ringte fra ulykkesstedet og fortalte hva som hadde skjedd.

– Han sa at han trodde det var så ille at William ikke kom til å overleve.

Lading var for oppskaket til å kjøre bilen selv, og måtte be forbipasserende om å kjøre henne til sykehjemmet hvor sønnen hennes var blitt fraktet. Fortsatt hadde hun et håp om at sønnen hadde overlevd.

– Egentlig burde jeg skjønt at han var død, men jeg klamret meg til håpet. Da de kom med budskapet knakk jeg fullstendig sammen.

Unn Merete Lading unner ingen å oppleve det hun og familien har vært igjennom de tre siste månedene.

– Jeg ønsket det var en drøm jeg skulle våkne opp fra, forteller hun.

Kommunen ble varslet

9-åring omkom av klemskader i steinfylling i Brønnøy

SORG: Dødsulykken skjedde i et lite lokalsamfunn og mange markerte sorgen med å legge ned blomster på ulykkesstedet.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

9-åring omkom av klemskader i steinfylling i Brønnøy

Niåringen lekte i steinfyllinga sammen med en jevngammel jente da en stor stein kom i bevegelse og falt over gutten.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Samme kveld ble ulykkesstedet gjerdet inn, og politiet startet etterforskning av ulykken. Det viste seg at naboer hadde tatt kontakt med Brønnøy kommune for å advare mot en ulykke i steinfyllinga. Men det ble ikke iverksatt tiltak for å sikre steinmassene.

NRK var i kontakt med ekteparet som eier tomta, som opplyste at de ikke hadde fått pålegg fra kommunen om å sikre steinmassene.

Samtidig fikk kommunen selv kritikk. 21. februar gikk en av Norges fremste eksperter på plan og bygningsloven ut og kritiserte Brønnøy kommune for å ha sviktet sitt ansvar i å få sikret steinfyllinga der niåringen omkom.

Vil ikke fordele skyld

Denne uka ble familien Lading Johansen kontaktet av politiet på Helgeland med beskjed om at ingen kan lastes for ulykken og at saken er henlagt av statsadvokaten i Nordland. Ifølge statsadvokat Hilde Stoltenberg har ikke tomteeieren opptrådt tilstrekkelig uaktsomt til å kunne stilles til ansvar for dødsfallet.

Lading synes det er underlig at ingen kan stilles til ansvar for sønnens død.

– Jeg ble overrasket over henleggelsen. Det føles rart å skulle gå videre med tapet vi har lidd uten at det får konsekvenser for noen, sier Unn Merete Lading.

Hun har mange ganger stilt seg spørsmålet om det ville bli lettere å takle sorgen etter sønnens død dersom noen ble stilt til ansvar.

– Jeg tror ikke det. Kanskje er det best at vi ikke har noen konkrete personer å være sinte på. Likevel drives jeg av et ønske om at dette ikke må skje igjen. Ansvarsforholdet i forhold til sikring av slike fyllinger bør bli mer tydelig, mener hun.

Nå skal familien gå nøye gjennom statsadvokatens konklusjon. Deretter vil de vurdere om de skal hyre advokat og gå videre med saken.

– Magefølelsen min nå sier at jeg ikke vil slippe saken. Vi vil gjerne bidra til at dette ikke skjer igjen. Kanskje kan det ha en preventiv virkning?

– Mistet vår solstråle

Familien Lading Johansen fra Molde

PÅ SØNNENS GRAV: Da eldstesønnen Daniel ble konfirmert nå i vår, besøkte familien Williams grav. F.v. Unn Merete Lading, Tobias og Daniel Lading Johansen og far Geir Johansen.

Foto: Privat

Familien har hatt en tung tid etter yngstegutten brått ble revet fra dem.

– Det har vært en ubeskrivelig vondt. Vi mistet vår solstråle. William var en positiv og fantastisk snill gutt. Innimellom klarer jeg ikke skjønne at han er borte for alltid. Plutselig kan jeg synes at jeg ser eller hører ham. Det har vært veldig mange tårer og mye savn. Dette har ikke bare rammet oss. Også klassekamerater, venner og medspillerne på håndballaget har mistet en god venn for alltid, sier Unn Merete Lading.

Etter den tragiske ulykken har hun begynt å legge merke til de mange steinfyllingene som ligger rundt omkring.

– Noen er gjerdet inn, og det er satt opp forbudsskilt mot ferdsel. Men det finnes mange fyllinger som ikke er sikret. Det er spesielt skummelt i områder hvor barn ferdes. Jeg håper inderlig at de som har ansvar for disse er sitt ansvar bevisst, sier Unn Merete Lading.

Kommunen: – Har endret rutiner

Ordfører Johnny Hansen (Ap) i Brønnøy

Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen sier at kommunen har tatt lærdom etter dødsulykken.

Foto: Ola Helness

Brønnøy-ordfører Johnny Hanssen (Ap) sier at kommunen har tatt lærdom etter dødsulykken.

– Jeg forstår at foreldrene reagerer. Man vil jo ha svar på hvordan dette kunne skje. Jeg skjønner også at de vil at ansvarsforholdene skal tydeliggjøres slik at dette ikke kan skje igjen. Det er noe også vi i Brønnøy kommune er opptatt av. Vi følger opp mye strengere enn vi har gjort tidligere. Dette gjelder også entreprenørene som har oppdrag i kommunen, sier han til NRK.no.

Etter ulykken har også Brønnøy fått henvendelser fra andre kommuner som vil høre hvilke tiltak som er iverksatt. Nå skal også steinfyllingen hvor niåringen døde sikres.

– Vi har ikke kunnet gjort noe i påvente av at statsadvokaten skulle avgjøre om det skulle tas ut tiltale eller ikke. Nå blir fyllinga frigitt, og nå skal vi ta grep og rydde opp.

Ansvaret pulveriseres

Hanssen mener at dagens regelverk er strengt nok, men vanskelig å håndtere i praksis fordi byggherre, grunneier, kommune, entreprenør og Arbeidstilsynet alle er involvert.

– Det er få kommuner som har ansatt geologer for å ta seg av forsvarlig sikring. Det er også få entreprenører som har ansatt egne geologer. Dette blir ballkasting mellom kommuner, Arbeidstilsynet og entreprenører. Hvordan skal man greie å si at ei fylling er sikker eller ikke? Det er enormt vanskelig å si hvem som skal ta ansvaret.

– Hadde du ønsket at det var bare én instans som ansvar for at ei steinfylling var forsvarlig sikret?

– Ja, det hadde vært enklere. Men dersom Brønnøy kommune selv skulle utført denne kontrollen måtte vi hatt geologer med spesialkompetanse for å kunne gjort en slik vurdering, sier ordføreren.