NRK Meny
Normal

– Statsministeren farer med løgn om Lofoten og Vesterålen

Naturvernere og politiske motstandere mener statsministeren tar feil når hun hevder at Lofoten og Vesterålen er fraflyttingsområder. – Det tar seg dårlig ut at statsministeren kommer med faktafeil.

Erna Solberg

Denne uken er Erna Solberg på besøk hos oljemessen i Stavanger. Hun sier Høyre vil kjempe for å konsekvensutrede oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen, men blir anklaget for faktafeil i argumentene.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

I Dagens Næringsliv i dag tar statsminister Erna Solberg (H) igjen til orde for konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen. Oljekrisen gjør at hun mener at området bør åpnes for oljeleting.

– For Lofoten og Vesterålen hadde det vært positivt om en hadde fått til den type aktivitet. Det har vært fraflyttingsområder som trenger en stimulans, sa statsminister Erna Solberg til DN.

Denne uttalelsen får det til å gå i svart hos flere naturvernorganisasjoner. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Lofoten og Vesterålen samlet sett har opplevd en vekst i antall innbyggere siden 2006 (se tabell nederst). Frederic Hauge i naturvernorganisasjonen Bellona er opprørt over at landets statsminister farer med det han kaller for løgn.

Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge er opprørt over at statsministeren kommer med det han kaller for faktafeil.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

– Det er helt uhørt. Statsministeren farer med løgn i disse sakene. Det tar seg dårlig ut og er fornærmende mot alle de unge menneskene som gjør et levebrød ut av ressursene som Lofoten og Vesterålen har i dag, mener Hauge.

– Økonomien går godt

Leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen fra Venstre, er enig med Hauge og mener det er helt galt av statsministeren å omtale Lofoten og Vesterålen som områder som trenger stimulans.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen fra Venstre er ikke enig i statsministerens vurdering av Lofoten og Vesterålen som fraflyttingsområder.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Tvert imot. Økonomien i Nordland går bra. Småindustrien, fiskeriet, oppdrettsnæringen og turismen går bra. Det er ingen grunn til å beskrive Lofoten og Vesterålen som et område med nedgangstider, mener Elvestuen.

Han lover at Venstre vil fortsette å kjempe for et oljefritt Lofoten og Vesterålen.

– Dette er viktig for Norge, og det er viktig for Venstre. Det er naturverdier i Lofoten og Vesterålen som det er ingen grunn til å gå inn og drive petroleumsvirksomhet i, i en tid hvor vi vet at forbruket må dramatisk ned i tiårene fremover. Her er det naturverdier som har mye større verdier for Norge og verden enn det oljen har.

Relativ vekst

Erna Solberg er selv opptatt med oljekonferansen i Stavanger, men Statsministerens kontor henviser NRK til Høyres stortingsrepresentant Tina Bru i energi- og miljøkomiteen for en uttalelse.

Hun mener Nordland trenger oljenæringen for å tiltrekke seg folk.

– Ser man på det store bildet har befolkningen i Norge økt med 12,6 prosent siden 2006. I den samme perioden har Nordlands befolkning økt med 2,6 prosent.

– Men er det ikke en faktafeil når statsministeren sier at Lofoten og Vesterålen er fraflyttingsområder?

– Kanskje på kort sikt, om det er 500 flere nå enn det var for ti år siden – så ja. Men i det store bildet så har Nordland en svakere utvikling. For å opprettholde befolkningsvekst i fremtiden så er det viktig med nye arbeidsplasser og næringer som gjør det attraktivt å bosette seg i regionen, sier Bru som mener en konsekvensutredning er viktig for å finne ut hvor mange arbeidsplasser det kan bli snakk om i regionen og hvor oljen eventuelt skal ilandføres.

Ap står fast på konsekvensutredning

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet fremdeles ønsker å konsekvensutrede oljeboring utenfor de omstridte områdene Lofoten og Vesterålen.

– En eventuell igangsetting av aktivitet krever vedtak på landsmøtet. Det er ikke flertall for en slik politikk nå. Det er opp til programarbeidet og landsmøtet å avgjøre hva Arbeiderpartiet skal mene om dette i neste stortingsperiode, skriver Støre i en epost til NTB.

Befolkningsutvikling i Lofoten og Vesterålen

Kommune

1/1 2006

1/1 2016

Røst

598

551

Værøy

748

765

Flakstad

1454

1336

Vestvågøy

10797

11198

Vågan

9021

9350

Hadsel

8001

8082

2946

2632

Øksnes

4567

4529

Sortland

9639

10214

Andøy

5245

4980

Moskenes

1183

1062

54.199

54.699

Statsmininster Erna Solberg om oppstart av den 24. konsesjonsrunden.

– Vi er opptatt av å få opp leteaktiviteten, sier statsminister Erna Solberg.