– Statsministeren bør sjekke fakta før hun synes synd på oss

Ordførere i Lofoten avviser Erna Solbergs argumenter for å åpne de omstridte områdene i nord for oljevirksomhet og anklager statsministeren for grove faktafeil. Men hun får også ordfører-støtte.

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

Ordfører i Flakstad, Hans Fredrik Sørdal (Ap), mener statsministeren bommer i sin begrunnelse for konsekvensutredning i Lofoten og Vesterålen. Han er positiv til konsekvensutredning, så lenge det ikke går på bekostning av fiskeri og turisme.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Hun skaper et inntrykk av at det er synd på oss. Egentlig virker det som om de ikke har kontroll, sier ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) i Flakstad kommune.

Dermed fortsetter debatten etter at statsminister Erna Solberg (H) mandag igjen tok til orde for konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen.

I et intervju med Dagens Næringsliv var Solberg klar på at oljekrisen gjør at hun mener området bør åpnes for oljeleting. Blant annet fordi «de har vært fraflyttingsområder som trenger en stimulans».

Nå blir utsagnet blir møtt med hoderysting blant flere av ordførerne i regionen.

– Det er direkte feil og tragikomisk. Her maler de et bilde av Lofoten som overhodet ikke stemmer. Vi er en region i vekst, hevder Sørdal, og viser til turisme og fiskeri.

– Svartmaler regionen

Som NRK fortalte i går viser tall fra Statistisk sentralbyrå at Lofoten og Vesterålen samlet sett har opplevd en vekst i antall innbyggere siden 2006.

Tina Bru

Stortingsrepresentant for Høyre, Tina Bru, hevder Nordland i det store bildet har svakere utvikling enn andre steder i landet.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund/NRK

I alt fire av seks kommuner i Lofoten har en økning befolkningen 1. juli, viser en gjennomgang Lofotposten har gjort.

Remi Solberg (Ap), ordfører i Vestvågøy, er blant dem som har fått flere innbyggere i sin kommune.

– Jeg reagerer på at hun svartmaler regionen ut ifra et bilde som ikke er korrekt. Oljenæringen vil selvsagt gi muligheter, men vil det gå ut over de andre næringene, spør Solberg og får støtte av Øksnes-ordfører Karianne B. Bråthen (Ap).

– Det virker som hun prøver å skape et inntrykk av at vi er fraflyttingstruet. Det kjenner vi oss ikke igjen i.

Får støtte fra ordfører

Høyres stortingsrepresentant Tina Bru i energi- og miljøkomiteen utdypet statsministerens syn overfor NRK mandag. Hun var klar på at Nordland trenger oljenæringen for å tiltrekke seg folk.

Ordfører Eivind Holst

– De som mener statsministeren svartmaler Lofoten og Vesterålen tar feil, sier Vågan-ordfører Eivind Holst (H).

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Men er det ikke en faktafeil når statsministeren sier at Lofoten og Vesterålen er fraflyttingsområder?

– Kanskje på kort sikt. Men i det store bildet så har Nordland en svakere utvikling. For å opprettholde befolkningsvekst i fremtiden så er det viktig med nye arbeidsplasser og næringer som gjør det attraktivt å bosette seg i regionen.

Og regjeringen får støtte fra Vågan-ordfører Eivind Holst (H).

– Statsministeren har helt rett i et lengre perspektiv. Jeg vil gjerne ha mer aktivitet og en mulighet er å åpne for olje- og gass utenfor våre havområder.

Holst går også i rette med sine ordførerkollegaer i Lofoten.

– Jeg har hatt besøk av statsministeren to ganger, og da fremsnakket hun regionen. Hvis noen mener hun svartmaler Lofoten og Vesterålen, er de helt på bærtur.

NRK har vært i kontakt med Statsministerens kontor for en kommentar, men har foreløpig ikke lykkes.

Ramberg i Flakstad i Lofoten

Fire av seks kommuner i Lofoten har positiv befolkningsutvikling, viser tall fra Statistisk sentralbyrå pr. 1. juli. Her fra Ramberg i Flakstad kommune.

Foto: Emil H. Indsetviken / NRK

Befolkningsutvikling i Lofoten og Vesterålen

Kommune

1/1 2006

1/1 2016

Røst

598

551

Værøy

748

765

Flakstad

1454

1336

Vestvågøy

10797

11198

Vågan

9021

9350

Hadsel

8001

8082

2946

2632

Øksnes

4567

4529

Sortland

9639

10214

Andøy

5245

4980

Moskenes

1183

1062

54.199

54.699