NRK Meny
Normal

– Veldig spesielt med nordlys i august

– Jeg har aldri tidligere sett nordlys om sommeren, så det var spesielt, sier hobbyfotografen som tok dette bildet i august. – Det var rimelig tidlig, bekrefter nordlysekspert.

Daniel Riibe fra Vesterålen var på fisketur sammen med en kompis ved Rødvannet i midten av august da nordlyset flammet over sensommerhimmelen.

– Det var utrolig fint nordlys mot lyseblå himmel. Vi så stjerneskudd også, så det ga en fantastisk fin ramme rundt turen, sier hobbyfotografen Daniel Ribe fra Vesterålen til NRK.no.

Heldigvis hadde han mer i tursekken enn fiskeutstyr.

– Jeg bruker å ha med meg kameraet når jeg er på tur. Jeg fotograferer det meste, men blir spesielt fascinert av nordlys, sier han.

Metalliske farger

Nordlys over Langøya

Nordlys over Langøya i Vesterålen.

Foto: Danile Riibe

Truls Lynne Hansen som er leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø synes også det var tidlig med nordlys i august.

– Det er ikke umulig å se sterkt nordlys så langt sør som Vesterålen selv om augusthimmelen er lys. Fargene ser imidlertid annerledes ut enn i nordlyset om vinteren – fargene er litt metallaktige.

Nordlyset befinner seg godt over 100 kilometers høyde, og her skinner fortsatt sola. Derfor kaller vi det for solbelyst nordlys, forklarer Hansen.

Også denne helga var Daniel ute med kameraet i håp om å få tatt noen gode nordlysbilder.

Hoppbakke i Tromsø bader i nordlys

Fra Hoppbakken på Tromsøya mot Tromsdalen

Foto: Daniel Riibe

– Jeg er student i Tromsø, så helgas fangst kommer herfra, sier Daniel Riibe.

Ifølge Truls Lynne Hansen er ukene rundt høstjevndøgn (22. september) og vårjevndøgn (20. mars 2013) den beste tida å se nordlys.

– Noen uker framover nå er det stor aktivitet på sola. Midt på vinteren går det ned før det tar seg opp igjen i mars. Det er derfor jeg fraråder folk å reise til Nord-Norge for å se nordlyset.

– Dette er bare begynnelsen

Truls Lynne Hansen

Truls Lynne Hansen, leder for Nordlysobservatoriet ved Universitetet i Tromsø.

Foto: Børre Holmeslet, TGO

Og nordlysentusiaster kan nå glede seg. Aurora-aktiviteten er ventet å øke betraktelig de kommende årene. I bare i Nord-Norge, men også i Sør-Norge.

– Vi har ikke nådd toppen, vi er fortsatt på vei opp. Vi får en hel serie av kraftig nordlys de kommende årene, sier Truls Lynne Hansen.

Solaktiviteten var på bunn omkring 2009, da var det usedvanlig rolig på sola. Siden i fjor har aktiviteten langsomt tatt seg opp igjen.

– De fleste mener vel at det solaktiviteten vil nå toppen i 2013. Deretter vil det falle langsomt framover mot 2020, da vil vi nå bunnen igjen, sier Lynne Hansen.

Best etter 2013

Selv om aktiviteten på sola vil være størst omkring 2013, vil årene som følger deretter gi det beste nordlyset.

– Vi får noen gode nordlysår i 2014 og 2015, sier nordlyseksperten.

Forskerne vet ikke helt hvorfor, men nordlyset sees best i årene etter at aktiviteten på sola er på vei ned.

– Når solflekkene sakte blir mindre, vil vi få de store nordlysbegivenhetene, sier lederen for Nordlysobservatoriet.

Vil alltid være nordlys

Lynne Hansen kan imidlertid trøste alle nordlysfans som har begynt å kvi seg til 2020.

– Det vil alltid være nordlys i Nord-Norge, sier han.