– Sorgen blir tyngre for hver dag som går

Odd Håkon Johansen mistet sin 17 år gamle datter på Utøya 22. juli. – Sorgen blir ikke lettere, snarere tvert imot.

Odd Håkon Johansen

HAR GRUET SEG: Odd Håkon Johansen mistet sin 17 år gamle datter på Utøya for to år siden. Han forteller at sorgen bare blir tyngre for hver dag som går.

Foto: Ola Helness / NRK

Ronja Søttar Johansen

OMTENKSOM: Ronja Johansen fra Vefsn var en av seks ungdommer fra Nordland som ble drept på AUFs sommerleir på Utøya, og blir beskrevet som ei jente det var lett å bli glad i.

Foto: Morten Klaussen

Ronja Johansen fra Vefsn var en av seks ungdommer fra Nordland som ble drept på AUFs sommerleir på Utøya for to år siden. 17-åringen var sekretær i Vefsn AUF, og blir beskrevet som ei jente det var lett å bli glad i.

– Ronja var en meget engasjert og flott person. Hun var omtenksom, snill, og har alltid hatt en glad og positiv holdning til andre personer og deres meninger, uttalte leder i Vefsn AUF, Marius Tokle Sørstad, til NRK for to år siden.

– Savnet er enormt

Odd Håkon Johansen

IKKE LETTERE: Odd Håkon Johansen har gruet seg til denne dagen, og beskriver savnet som enormt.

Foto: Ola Helness / NRK

Det har vært mange dager siden 22. juli, men til tross for at det i dag har gått to år har ikke sorgen blitt lettere, forteller Odd Håkon Johansen.

– Dagen i dag er tung. Den er veldig tung, og slik vil det fortsette fremover, sier han.

Han har lenge gruet seg til denne dagen, og sov dårlig i natt. Han beskriver savnet som enormt, og at det bare blir vondere for hver dag som går.

– Man tenker på hva hun hadde gjort i dag, hvordan hun hadde vært. Så kommer tankene som trykker deg sammen, at man aldri vil få oppleve henne vokse opp. Det bryter deg ned.

Minnestund

Ronja var opptatt av musikk og gikk i 1. klasse på musikk, dans og drama ved Mosjøen videregående skole.

Allerede fra hun var fire-fem år gammel frem til hun ble 13 sang hun i Kulstad barnekor. Høydepunktet var da hun fikk synge solo sammen med Oslo Gospel Choir.

Sammen med familien har de hatt en privat samling ved graven til Ronja. Klokken 18 skal de avholde en minnestund ved minnesteinen i parken i sentrum av Mosjøen.

– Minnesteinen har blitt et viktig sted for oss. Det er en plass hvor vi får tid til å reflektere og hente styrke, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Video Møtet med terroristen fikk fram sinnet

Utøya-Pappa

Sender tankene til andre pårørende

En viktig atspredelse for foreldreparet i hverdagen er jobben.

– Det å ha en jobb å gå til er noe av det viktigste vi har. Slik får man flyttet litt på tankene, slik at de ikke tar overhånd.

Han sender tankene sine til andre pårørende på en dag som denne.

– Tankene går til andre pårørende og dem de har mistet, avslutter han.