NRK Meny
Normal

– Snus kan føre til at flere unge begynner å røyke

Ungdom som snuser har tre ganger større sjanse for å begynne å røyke senere i livet, ifølge ny studie fra Sverige. – Bekymringsfullt, sier Folkehelseinstituttet.

Snus

SNUS: Snusbruk ved 12-13 års alder er sterkt forbundet med røyking ved 17-18 års alder, slår en ny studie fast.

Foto: Poppe / SCANPIX

Junia Joffer

Junia Joffer er en av forskerne som står bak studien.

Foto: Landstinget Dalarna

Forskere ved universitetet i Umeå har over en femårsperiode studert helseutviklingen til rundt 1000 svenske ungdommer, fra cirka 12-års alderen frem til ungdommene var rundt 18.

– Studien viser at ungdommer som begynner med snus tidlig løper tre ganger så stor risiko for å begynne med røyk senere i livet, sier Junia Joffer til NRK, som er en av forskerne bak studien.

Også ungdom med lav selvtillit og de som ikke var spesielt negativ til røyking i utgangspunktet, hadde store sjanser for å begynne å røyke etter videregående, sammenlignet med andre ungdommer.

– Vi så også at dette gjaldt flere jenter enn gutter, sier Joffer.

– Viktig for debatten

De svenske forskerne mener studien er viktig i det forebyggende arbeidet mot tobakksbruk under ungdomsårene.

– En slik studie er viktig fordi den åpner opp for en bredere snusdebatt. Tidligere har debatten i stor grad vært fokusert på skadevirkninger i kroppen samt hvordan snus kan bidra til røykstopp hos voksne eller ikke, sier Joffer.

Hun mener funnene åpner opp for en diskusjon rundt hvordan man skal jobbe for å få det helt tobakksfritt i skoleområdene.

– Kan føre til flere røykende

Jan Alexander, assisterende direktør på Folkehelseinstituttet.

Assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet synes den svenske studien er interessant.

Foto: Folkehelseinstituttet

Assisterende direktør Jan Alexander ved Folkehelseinstituttet mener den svenske studien er overførbar til norske forhold.

– Studien viser interessante resultater. Snusbruk ved 12-13 års alder er sterkt forbundet med røyking ved 17-18 års alder. Vi har etterlyst flere studier som belyser akkurat dette, sier Alexander til NRK.

Han beskriver snusbruken i Norge som stor, spesielt blant ungdom og unge voksne.

– Det er bekymringsfullt at så mange utvikler avhengighet til nikotin. Hvordan skal jenter med nikotinavhengighet greie å slutte når de blir gravide? Snus skader nemlig fosteret.

– Tror du bruk av snus i Norge kan føre til flere røykende?

– Ja, det kan godt skje. Som sagt er kanskje bruk av snus også medvirkende til å opprettholde røyking siden så mange snusbrukere også røyker av og til.