NRK Meny
Normal

– Snøskredsesongen er i gang

Store mengder snø har ført til betydelig skredfare flere steder i landet. – Hold deg unna bratt terreng, oppfordrer snøskredvarslingen.

Siste topptur i sol i Tromsø

Skal du ut på fjelltur i helgen bør du være oppmerksom på skredfaren. Hovedredningssentralen oppfordrer alle som ferdes i vinterfjellet til å minimere risikoen.

Foto: @eidhaugen / Instagram

I fjor mistet to skikjører livet i snøskredulykker. I tillegg ble det rapportert inn over 100 snøskred med personer involvert. Hovedredningssentralen, som koordinerer redningstjenester, ber skikjørere om å være på vakt.

«Snøskred kan være dødelige, og vi kan ikke hindre dem i å komme. Det hver enkelt av oss derimot kan gjøre, er å være bevisst risikoen der vi ferdes, minimere risikoen for å bli skredtatt og vite hva vi må gjøre i en situasjon der noen blir skredtatt», skriver de i en nyhetsmelding, og påpeker at snøskredsesongen er i gang.

Faregradskala snøskred
Foto: varsom.no

De oppfordrer folk som har tenkt seg ut i fjellet om å gjøre seg kjent med forholdene de skal ferdes i, og sjekke snøskredvarslingen til Varsom.no

På vestlandet har allerede faregraden vært på grad fire – stor fare, og med de siste dagers snøfall i Nordland ber skredvarslingstjenesten skikjørere om å være svært forsiktige med å bevege seg i terreng over 30 grader.

Snø og vind

– Når det er mye nysnø og kraftig vind, som vi venter nå, så danner det seg flak i renner og leheng. Disse kan skli ut om det kommer en skikjører, og faren øker betydelig når helningen passer 30 grader, sier snøskredvarsler Karsten Müller i Varsom.no

Utglidning utløst av skikjøring

Her har et stort flak av snø løsnet i slakt terreng. Skredet ble utløst av skikjøring. Bilde fra boken «Snøskred – livsviktig kunnskap».

Foto: Kjetil Brattlien / NGI

Skredvarslingstjenesten Varsom.no starter normalt varslingssesongen 1. desember, men har allerede gått ut med varsel for enkelte områder.

– Skredobservatørene som rapporterer inn lokale forhold starter ikke før 1. desember, så før den tid går vi kun ut med generelle varsler for større områder om faregraden er grad fire. I tillegg har vi nå gått ut med et varsel om at skikjørere som vil ut i fjellet i helgen må være spesielt oppmerksom på grunn av værforholdene, forteller Müller.

– Unngå bratt terreng

Med forholdene som forventes i fjellet denne helgen ber han de som har tenkt seg ut i fjellet å gjøre gode skredvurderinger. Har du ikke det, har Müller ett tydelig råd.

– Har du ikke kunnskap om skred, bør du holde deg unna heng som er brattere enn 30 grader, mener Müller.

Det er spesielt i fjellene i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland som har fått, og vil få mye nedbør. Her vil det være betydelig snøskredfare i helgen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.