– Snøskredsesongen er i gang

Store mengder snø har ført til betydelig skredfare flere steder i landet. – Hold deg unna bratt terreng, oppfordrer snøskredvarslingen.

Siste topptur i sol i Tromsø

Skal du ut på fjelltur i helgen bør du være oppmerksom på skredfaren. Hovedredningssentralen oppfordrer alle som ferdes i vinterfjellet til å minimere risikoen.

Foto: @eidhaugen / Instagram

I fjor mistet to skikjører livet i snøskredulykker. I tillegg ble det rapportert inn over 100 snøskred med personer involvert. Hovedredningssentralen, som koordinerer redningstjenester, ber skikjørere om å være på vakt.

«Snøskred kan være dødelige, og vi kan ikke hindre dem i å komme. Det hver enkelt av oss derimot kan gjøre, er å være bevisst risikoen der vi ferdes, minimere risikoen for å bli skredtatt og vite hva vi må gjøre i en situasjon der noen blir skredtatt», skriver de i en nyhetsmelding, og påpeker at snøskredsesongen er i gang.

Faregradskala snøskred
Foto: varsom.no

De oppfordrer folk som har tenkt seg ut i fjellet om å gjøre seg kjent med forholdene de skal ferdes i, og sjekke snøskredvarslingen til Varsom.no

På vestlandet har allerede faregraden vært på grad fire – stor fare, og med de siste dagers snøfall i Nordland ber skredvarslingstjenesten skikjørere om å være svært forsiktige med å bevege seg i terreng over 30 grader.

Snø og vind

– Når det er mye nysnø og kraftig vind, som vi venter nå, så danner det seg flak i renner og leheng. Disse kan skli ut om det kommer en skikjører, og faren øker betydelig når helningen passer 30 grader, sier snøskredvarsler Karsten Müller i Varsom.no

Utglidning utløst av skikjøring

Her har et stort flak av snø løsnet i slakt terreng. Skredet ble utløst av skikjøring. Bilde fra boken «Snøskred – livsviktig kunnskap».

Foto: Kjetil Brattlien / NGI

Skredvarslingstjenesten Varsom.no starter normalt varslingssesongen 1. desember, men har allerede gått ut med varsel for enkelte områder.

– Skredobservatørene som rapporterer inn lokale forhold starter ikke før 1. desember, så før den tid går vi kun ut med generelle varsler for større områder om faregraden er grad fire. I tillegg har vi nå gått ut med et varsel om at skikjørere som vil ut i fjellet i helgen må være spesielt oppmerksom på grunn av værforholdene, forteller Müller.

– Unngå bratt terreng

Med forholdene som forventes i fjellet denne helgen ber han de som har tenkt seg ut i fjellet å gjøre gode skredvurderinger. Har du ikke det, har Müller ett tydelig råd.

– Har du ikke kunnskap om skred, bør du holde deg unna heng som er brattere enn 30 grader, mener Müller.

Det er spesielt i fjellene i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland som har fått, og vil få mye nedbør. Her vil det være betydelig snøskredfare i helgen.