Hopp til innhold

– Slike stunt vil lokke flere til å prøve

10 utenlandske fjellklatrere sjokkerte lokalbefolkninga da de spente opp kraftige stålvaiere på Svolværgeita for å balansere på slakkline på det populære fjellet. – Slike stunt vil få flere til å prøve, sier turbokforfatter.

FÅR KRITIKK: – Morsom egotripp for dem, men katastrofale følger for fjellet dersom det hadde gått galt, skriver sjokkerte lofotværinger i sosiale medier. Video: Sander Lied Edvardsen, Lofotposten

– Problemet med slike stunt er at de kan få flere til å forsøke. Delinger av spektakulære videoer og dronebilder på nett gjør at flere lokkes til fjellene våre. Det er ikke Norge klar for, sier turbokforfatter Kai A. Olsen.

Kai A. Olsen

Dersom turismen skal bli den nye oljen, må vi bli bedre på tilrettelegging, mener forfatter Kai A. Olsen.

Foto: Anders Hviid © HVIIDPHOTOGRAPHY

For å gjennomføre stuntet på Svolværgeita i helga hadde klatrerne fra Østerrie og Italia spent kraftige stålvaiere mellom de to hornene på Svolværgeita og fjellmassivet bak. I 2007 løsnet ei stor steinblokk fra Svolværgeita, og geologundersøkelser i etterkant påviste at det er sprekkdannelser i fjellet. Mange er derfor bekymret for at påkjenningen av ni festepunkter i fjellet kunne få hornene til å falle ned.

– Da vi kom hit ble vi nesten litt skuffet. Fra bakkenivå så ikke Geita så stilig ut, men da vi kom opp hit var det bare helt rått, forteller klatreren Tobias til Lofotposten.

– Bare begynnelsen

Monterte stålvaiere i Svolværgeita for å gå på line

Lofotposten har intervjuet klatrerne som alle er mellom 20 og 24 år. Inspirasjonen til å komme til Svolvær var rett og slett et googlesøk hvor Svolværgeita dukket opp.

Foto: Fredrik Worren

Svolværgeita som rager 355 meter over havet er et yndet sted for fjellklatrere. I sommer har Svolværgeita fått ekstra mye oppmerksomhet etter at våghalser hoppet salto med halvskru og på sykkel i fjellformasjonen.

Turbokforfatter Kai A. Olsen tror stuntene vi har sett i Svolværgeita i sommer bare er begynnelsen. På de aller mest populære norske toppene, som Trolltunga, Preikestolen og Romsdalseggen har fenomenet kommet mye lenger.

Lofoten er med sine 25.000 fastboende en lite befolket, men svært populær turistattraksjon. Hvert år kommer rundt 350.000 turister hit.

Klatrer på Svolværgeita, usikret

– Direkte livsfarlig, sier politioverbetjent etter at en utenlandsk kvinne uten sikring i august måtte berges ned fra det smale fjellplatået på Svolværgeita, 355 meter over havet.

Foto: Privat

– Denne veksten vil fortsette. Det er bare et tidsspørsmål. Og vi vil se nye turistgrupper, som er mindre erfarne. Svolværgeita har imidlertid en fordel. Den ser farlig ut. Du blir ikke lurt opp dit. Men det er andre fjell som er langt mer risikable, mener han.

I en kronikk i Aftenposten skriver Olsen at Norge i iveren etter å markedsføre landet og fjellene våre, glemmer å advare mot farene.

Må bli mer profesjonelle

– Norge er på mange måter Europas siste villmark. I turistbrosjyrene er det spektakulære fjellbilder og skrytebeskrivelse, men få advarsler. Vi må passe på og ikke lure turistene utfor stupet, sier Olsen.

Fjellguide Geir Rune Holm i Svolvær tror det er umulig å stenge våghalser ute fra fjellene i Lofoten.

– Snøballen begynt å rulle

– Snøballen har begynt å rulle, og er umulig å stanse nå. Bare se på det som skjer på Trolltunga, hvor det har vært et 30-talls redningsaksjoner bare i år, sier han.

Beredskapsleder Svein Christiansen i Vågan kommune sier at diskusjonen er i gang.

– Det er ingen tvil om at økt markedsføring gir flere turister i Lofoten. Personlig mener jeg at når man markedsfører et produkt som innebærer at turistene tar en høy risiko, må man trå varsomt. Vi må være bevisst på hva vi markedsfører.

Han tror de ulike stuntene som er utført på Svolværgeita i sommer kan være starten på en ny type turisme i hele landet.

Vi får nok en diskusjon etterhvert om kommunens rolle som grunneier, samt om hvorvidt det offentlige skal innføre aktivitetsbegrensninger hvor man mener det kan være fare for liv og helse, eller materielle skader. Skal det offentlige løpe rundt og undersøke sikkerhet etterhvert som kreative individer ønsker selvrealisering ved utførelse av spektakulære stunt i alle deler av kongeriket?

Han mener markedsføringen av Lofoten og andre turistmagneter vil få denne problemstillingen på dagsorden.

Dette må drøftes og ikke stikkes under teppet. Tar man ikke diskusjonen nå, så vil vi neppe være forberedt på den turisttilstrømningen som sakte og sikkert bygger seg opp i de kommende 10-30 årene.

Eirik Ulltang er profesjonell trialsyklist, og hopper mellom hornene på Svolværgeita på sykkel som den første i verden.