– Skulle bare varme melk til babyen

En mann i 20-årene er tiltalt etter at seks leiligheter ble totalskadd i en brann i Narvik i fjor. Mannen skulle ifølge tiltalen bare varme melk til babyen sin da han sovnet. Nå risikerer han fengsel og 13 millioner kroner i erstatningskrav.

Rekkehus brenner i Falkbergetsvei, Narvik

Seks familier ble husløse etter brannen i Falkbergets vei i Narvik i fjor. Nå er en mann i 20-årene tiltalt for grovt skadeverk og uaktsom fremkalling av fare for allmennheten.

Foto: Karl Inge Punsvik

Det var i fjor, natt til 30. oktober i Falkbergets vei i Narvik, at seks leiligheter ble totalskadd i en stor brann.

Seks personer ble sendt til sykehus etter å ha pustet inn røyk og totalt 50 personer ble evakuert i frykt for spredning. Ingen ble alvorlig skadd, men seks barnefamilier ble husløse.

Skal ha sovnet da han varmet melk

Nå er en mann i 20-årene tiltalt for grovt skadeverk og uaktsom fremkalling av fare for allmennheten. Strafferammen er bot eller fengsel i inntil tre år. I tillegg kan mannen bli dømt til å betale 13 millioner kroner i erstatning for byggene som ble skadet i brannen, skriver avisa Fremover.

Ifølge tiltalen skal mannen ha stått opp i 04-tiden for å varme melk til barnet sitt. Etter å ha satt en kjele med tåteflasker på komfyren gikk han inn i stuen og satte seg i sofaen, der han sovnet av. Det resulterte i at kjelen tørrkokte og det oppsto en brann, som spredte seg til naboleilighetene i rekkehuskomplekset. Mannen mistet selv sitt eget hjem i brannen.

Brann i Narvik

Ifølge tiltalen skal mannen ha stått opp midt på natten for å varme mat til barnet sitt, da han sovnet og kjelen tok fyr. Brannvesenet var raskt på plass, men da hadde brannen allerede spredt seg.

Foto: KARL INGE PUSVIK

Flere beboere i naboleilighetene lå og sov og kunne lett ha omkommet om ikke brannen var blitt varslet, beboerne evakuert og slukkeinnsats iverksatt, heter det i tiltalen.

– En stor belastning

Mannens forsvarer, Are Johnsen, sier den tiltalte har hatt det svært tungt i tiden etter brannen.

– Det er en stor belastning for en ung mann å bli involvert i en slik hendelse. Det er tung byrde for han å bære, sier Johnsen til NRK.no.

Han sier hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Jeg vil ikke gå inn på selve hendelsesforløpet på nåværende tidspunkt, men det er korrekt at min klient ikke erkjenner straffskyld.

I utgangspunktet ble mannen først siktet for fremkalling av fare for allmennheten, med en strafferamme på opptil 21 års fengsel. Det er statsadvokaten som nå har vurdert påtalespørsmålet og tatt ut en mildere tiltale.

– Jeg er glad for at strafferammen har gått ned, men det sier seg selv at et mulig erstatningskrav på 13 millioner kroner er en umulig sum å hanskes med for en ung mann, sier Johnsen som sier de vil gå for full frifinnelse.

Rettssaken er berammet til januar neste år.

Rekkehus brenner i Falkbergetsvei, Narvik

I tillegg til tiltaltes leilighet ble fem naboleiligheter totalskadd i brannen. Skadeomfanget er vurdert til 13 millioner kroner.

Foto: Karl Inge Punsvik