Hopp til innhold

– Ikke aktuelt å dope ned hunden før nyttårsaften

Flere hundeiere velger å dope ned hundene sine for å skjerme dem for smell fra raketter på nyttårsaften. Det vil ikke Silje Larsen gjøre, og hun får støtte fra klinikksjefen på Norges veterinærhøgskole.

Silje Larsen

Matmor Silje og hunden Sita er godt forberedt på nyttårsaften. De har droppet medisineringen og går for en rolig kveld hjemme.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Nyttårsaften kan være en krevende dag, både for hund og eier. I dagene før den store kvelden er det derfor mange hundeiere som tar kontakt med dyrlegene for råd.

Mange av dem ønsker å dope ned hundene sine for å skjerme dem, forteller Åshild Roaldset, som er klinikksjef ved Norges veterinærhøgskole.

– Det er ganske mange som litt for sent kommer på at nyttårsaften nærmer seg. De kommer i siste liten for å få hjelp, og da er det ganske lite man kan hjelpe til med, forklarer hun.

Ifølge Roaldset ønsker mange at hunden skal få muskelavslappende, og ikke angstdempende, medisinering.

Angst hos hund er et dyrevelferdsproblem. Det innebærer et veldig stort ansvar for eieren. Da må man kanskje la være å gå på fest, for det er hunden som skal være i fokus.

Åshild Roaldset, klinikksjef Norges veterinærhøgskole

– Det er veldig behagelig å ha en hund som ligger stille og ikke viser tegn til frykt. Men det er jo viktigere for hunden sin del at den får angstdempende. Det hjelper ikke å ha muskelavslappende midler og dermed ligge helt bom stille, samtidig som den er livredd, påpeker hun.

– Unngå medisinering

Åshild Roaldset er klar på at medisiner ikke bør brukes med mindre det er helt nødvendig, og at eierne heller bør skape trygge omgivelser for hundene.

– Det kan være å tilrettelegge slik at hunden får en trygg hule, for eksempel under et bord. Gjerne med gode, trygge lukter, og kanskje noen leker. Eventuelt et lydtett rom et sted hvor hunden kan være trygg, råder klinikksjefen.

Hun mener angst hos hund er et dyrevelferdsproblem, og at eierne må være bevisst på det.

– Har man en engstelig hund, så har man som eier et veldig stort ansvar. Det nytter ikke å tenke at det bare er noen timer på nyttårsaften. Da må man kanskje heller la være å gå på fest. Det er hunden som skal være i fokus, understreker Roaldset.

Klar for rolig hjemmekveld

Silje Larsen og Sita

- Det de sier er at selv om du doper ned en hund, så er den fortsatt mentalt til stede. Dermed ligger den der og får med seg alt som skjer, men klarer ikke å reagere, forteller Silje Larsen. Hun velger en rolig hjemmekveld på nyttårsaften, fremfor å medisinere hunden «Sita».

Foto: Munevver Yildiz / NRK

Én av dem som er bevisst på det er Silje Larsen fra Bodø. Hunden «Sita» blir i likhet med mange andre hunder skremt av smellene på nyttårsaften.

– Det blir mye lys, hyling, fresing, og mye smell over alt som hun ikke har kontroll på. Og da blir det veldig skummelt, forklarer matmor.

– Dermed blir det mye pesing, skjelving, risting. Hun stresser rundt i huset, og klarer ikke slå seg til ro. Ofte vet hun ikke helt hvor hun skal være eller gjøre av seg.

Ikke aktuelt med medisinering

Derfor har Silje Larsen bestemt seg for at det blir en rolig nyttårsaften. Sammen med hunden «Sita» går hun for en hjemmekveld.

Det er nemlig ikke aktuelt å medisinere den firebeinte.

– Nei, det har jeg ikke vurdert i det hele tatt.

– Hvorfor ikke?

– Det de sier er at selv om du doper ned en hund, så er den fortsatt mentalt til stede. Dermed ligger den der og får med seg alt som skjer, men klarer ikke å reagere, forklarer Larsen.

– Så når det blir nyttårsaften og det begynner å smelle, springer hun inn på badet. For der er det trygt å være, avslutter hun.