Hopp til innhold

– Libya er det skarpeste oppdraget siden andre verdenskrig

De norske kampflyene har per i dag deltatt i 42 oppdrag over Libya. Sjefen for kampflyseksjonen på Rygge sier bidraget er det skarpeste luftoppdraget Norge har vært med på siden 2. verdenskrig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg har selv vært i Afghanistan. Der opplever ikke jagerflygerne i Luftforsvaret risiko i like stor grad. De første dagene i Libya var blant annet luftvernsystemer en meget stor trussel mot våre fly og piloter. Dette er det skarpeste luftoppdraget Norge har vært med på siden 2. verdenskrig, Jarle Nergård som er sjef for kampflyseksjonen på Rygge til forsvaret.no.

De norske jagerflyene er på vingene over Libya for å overholde flyforbudsonen og for å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Det innebærer at norske jagerfly angriper bakkemål i det nord-afrikanske landet.

– Det er ikke risikofritt, dette. Da kollegaene mine slapp de første bombene tenkte jeg mye på dem, for dette er ingen triviell, liten sak, fortsetter Nergård.

42 oppdrag

John Espen Lien

John Espen Lien forteller at ingen norske fly var delaktig i feilbombingen i Libya.

Foto: Stig Ove Voll

– Per i dag har norske fly hatt 42 oppdrag i Libya, både med og uten slipp av bomber, sier John Espen Lien som er pressetalsmann for Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø.

Det er herfra de seks jagerflyene fra Norge som bidrar i den NATO-ledede operasjonen er hentet fra.

Lien forteller at de norske flyene gjør alt fra rekognisering til slipp av opptil åtte bomber mot strategiske mål. Jagerflyene er på vingene over Libya flere ganger i døgnet.

NATO feilbombet

Flere kilder opplyser at minst fem personer ble drept da utenlandske jagerfly bombet stillingene til opprørerne utenfor byen Brega torsdag.

Flere opprørere er nå rasende på NATO , som de mener har skiftet side, og tatt parti med Muammer Gaddafi.

Lien forteller til NRK at ingen av disse bombene ble sluppet fra norske fly.

– Vi treffer det vi skal treffe. Folket er godt trent og vi har god sikkerhet med våre presisjonsstyrte våpen, sier han.

Støtte i folket

Det norske bidraget er omdiskutert i enkelte politiske kretser, men i regjeringen skal det være full enighet. Og regjeringen ser ut til å ha støtte i folket.

Det viser en spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort for Aftenposten.

Sju av ti støtter at Norge er med på å håndheve flyforbudet over Libya ved å sende norske kampfly til landet.

Bare 17 prosent mener det er galt av Norge å delta i aksjonen.

Undersøkelsen viser også at det er bred støtte i alle partier for aksjonen. Frps velgere er mest skeptiske, blant dem er 61 prosent for, mens blant Høyres velgere er det hele 84 prosent som støtter norsk deltakelse i Libya.