Hopp til innhold

Engelske forskere: – En sensasjon at disse er så langt nord

Havforskere sperrer øynene opp for det sjeldne synet av delfinarten kvitskjeving i Vesterålen. – Endringer i havet i nord kan være årsaken, mener forskerne.

– Jeg har ikke sett denne arten her oppe noensinne. Den er som regel ute på åpent hav og lengre sør, sier marinbiolog Tiu Similä fra Bø i Vesterålen.

Havet kokte

Fredag i forrige uke kokte det i Sortlandssundet i Vesterålen. Fjorden var full av delfiner og det var det mange som fikk med seg. Tone Marit Sørensen måtte ha hjelp av kystvakta for å ta de spektakulære bildene av delfinene utenfor Sortland i Vesterålen.

– Det var helt fantastisk. Det må ha vært minst 40 springere som danset, lekte og hoppet rundt, sa lokaljournalisten til NRK.no.

Sendte bildene til England

Endringer i havets økosystem kan være årsak til at delfiner av arten kvitskjeving gjestet Sortlandsundet, skriver Bladet Vesterålen.

Similä har sendt bildene til forskere i England. Professorer og forskere mener dette er en veldig interessant observasjon.

– Det er en sjelden art, og det er en sensasjon at de er så nært land her oppe, sier Similä og tilføyer at forskerne ikke vet så mye om kvitskjeving.

Springere, som er en samlebetegnelse for disse delfinene, er ikke prioritert av forskere.

– Derfor kan denne observasjonen bli veldig verdifull, sier marinbiologen.

Flere merkverdige observasjoner

Kjørte vannskuter med delfiner

VIDEO: Kjørte vannskuter med delfiner.

Men det stopper ikke der. Det har vært flere observasjoner av uvanlige arter i Vesterålen. Knølhvalen var nemlig på besøk i vinter.

– Den skal egentlig ikke være her i det hele tatt. Dette skyldes nok store endringer i matfatet og havets økosystem. Det er spennende, men også bekymringsverdig. Dyreplanktonbestanden er på dramatisk vei nedover. Sildebestanden minker mens bestanden av makrell har eksplodert, og dette kan være en grunnen til av vi ser delfiner her.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.