Hopp til innhold

Dette må du huske på før du tar med deg kjæledyret på ferie

– Det er krav for reise til og fra andre land for alle dyr, sier seniorrådgiver i Mattilsynet. Her kan du sjekke hvilke.

Hund i bil

GJELDER OGSÅ VED SVIPPTURER: – Husk at kravene gjelder selv om du bare skal en svipptur over grensen til Sverige eller Finland, sier seniorrådgiver Siri Margrete Løtvedt hos Mattilsynet.

Foto: Camilla Veka/NRK

– Før man reiser med kjæledyr på ferie er det viktig at man undersøker hvilke krav som gjelder for å reise med dyr, både til Norge og til land man reiser til eller gjennom, forteller seniorrådgiver Siri Margrete Løtvedt hos Mattilsynet.

Tilsynet forvalter veterinærbestemmelsene for levende dyr, og jobber for å beskytte dyre- og folkehelsen i Norge.

– Flere av de aktuelle sykdommene er zoonoser (infeksjonssykdommer som overføres fra mennesker til dyr og omvendt, journ. anm.) som kan få alvorlige følger for mennesker som blir smittet. Eksempler er rabies eller revens dvergbendelorm, fortsetter Løtvedt.

– Mest hund

Før selve reisen må folk huske å oppsøke veterinær, forteller fungerende avdelingssjef Hans Knutsen hos Fredrikstad regiontollvesen.

– Vi er oppmerksomme på smitteproblematikk. Viktig er også at dyret får tilstrekkelig pleie under selve reisen. Det er viktig at de får vann, hvile og mat i varmen, sier han.

Han forteller at nordmenn for det meste reiser med hund når de skal få ferie.

Et veldig godt råd er å merke hunden med chip.

Hans Knutsen / Fredrikstad regiontollvesen

– Et veldig godt råd er å merke hunden med chip, slik at den blir ID-merket elektronisk. Det er også veldig viktig at man husker nødvendige vaksiner, fastslår han.

Ifølge avdelingssjefen er nordmenn som regel flinke til å sjekke regelverket på forhånd, men at det kan oppstå problemer når folk kommer fra land som Spania og lengre sør i Europa.

– Det kan være seg folk som har funnet et dyr som man har lyst til å ta hånd om i Norge, eller at folk kommer over grensen fra land der de har andre forhold til dyr enn det vi har i Norge.

– Er det et stort problem?

– Problemene oppstår gjerne for folk som kommer fra land langt borte. Spania har for eksempel en helt annen holdning til dyr enn her i nord. Da har vi hatt tilfeller med dyr i karantene og i verste fall avlivning. Dette er en utfordring for mattilsynet, og noe de avgjør.

– Egne krav for husdyr og hest

Siri Margrete Løtvedt hos Mattilsynet

ULIKE REGLER: – Det gjelder forskjellige krav for privat og kommersiell innførsel, forteller Siri Margrete Løtvedt.

Foto: Privat

Siri Margrete Løtvedt hos Mattilsynet understreker at det er krav for reise til og fra andre land for alle dyr.

– Det gjelder forskjellige krav for privat og kommersiell innførsel. For hund, katt og ilder har vi en veldig enkel og lettforståelig guide på våre nettsider, sier hun.

På tilsynets nettsider finner man alle krav til ID-merking, pass eller veterinærsertifikat, rabiesvaksinering og ormebehandling hos veterinær samt andre regler.

– Husk at kravene gjelder selv om du bare skal en svipptur over grensen til Sverige eller Finland.

– Skal man reise med burfugl, gnagere og kanin til Norge, gjelder andre regler, som du finner her, legger hun til.

Seniorrådgiveren forteller at det er egne krav for husdyr og hest.

– Husk at minigris regnes som et vanlig husdyr når det gjelder reiser, og det er svært strenge krav for dette. I praksis er feriereiser til utlandet med minigris ikke mulig å gjennomføre, heller ikke til Sverige. Vi har en egen artikkel om dette på Mattilsynet.no.

– Andre regler hvis man reiser med flere dyr

Reglene er ulike avhengig av landet man kommer fra og hvilket land man reiser til.

– Man må alltid sjekke at man oppfyller kravene til privat innførsel. Reiser man med mer enn fem dyr regnes det alltid som kommersiell innførsel og da gjelder andre regler, sier Løtvedt.

Også dyrets alder spiller en viktig rolle.

– Det er ikke lenger mulig å innføre hunder og katter under tre måneder, med unntak av fra Sverige. Ved privat innførsel må dessuten alltid eieren selv reise sammen med dyret. Dersom eier ikke reiser med dyret, regnes det som kommersiell innførsel.

Seniorrådgiveren ber folk vurdere nøye om dyret ikke har det bedre ved å være hjemme eller hos andre i ferien.

– Lange reiser, nye steder og eventuell sterk varme er kanskje ikke det et dyr liker mest, fastslår Løtvedt.

– Hva skjer med dyr som ikke oppfyller innførselskravene?

– Det blir enten sendt tilbake der det kommer fra, satt i karantene eller avlivet, avslutter hun.