Hopp til innhold

– Silje refser verden. Hun er en ekte helt

– Det var sterkt å følge Silje i dag. Hun nærmest refser verden for å ha reagert for sent. Hun setter ting i perspektiv, sier ordfører Jonni Solsvik (H) i Andøy.

Silje Lehne Michalsen

«Don’t worry, no ebola!». Dette bildet la Silje Lehne Michalsen ut på Instagram fra sykehuset i Sierra Leone. Den lille jenta het Mariama og testet negativt, det vil si at hun ikke hadde ebola.

Jonni Solsvik, ordfører Andøy

Jonni Solsvik, ordfører Andøy er mektig stolt av Silje Lehne Michalsen.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Feltlegen Silje Lehne Michalsen fra Andøy ble i dag erklært frisk etter sin kamp mot ebola. Michalsen smittet i Sierra Leone og i dag etter to uker i isolat på Ullevål sykehus takket hun leger, venner og familien for støtten hun har fått. Så ba hun mediene om å rette søkelyset mot Vest-Afrika.

– Silje er en helt

– Det forteller alt om hvilken person vi her har med å gjøre. Silje er en helt. Ikke bare Silje, men også hennes kolleger i Leger uten grenser som frivillig reiser ned di den situasjonen og bidrar til å forhindre spredning av ebola samtidig som de gjør hva de kan for å hjelpe mennesker i en forferdelig situasjon, sier ordfører Jonni Solsvik.

Silje Lehne Michalsen er født og oppvokst på Andøya og hennes mor er rådmann i vesterålskommunen. Til daglig jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad. Jonni Solsvik har vært orientert om utviklingen siden hun kom hjem og ble lagt inn på isolat.

– På hennes og familiens vegne er jeg først og fremst glad for at hun er erklært frisk. Når det er sagt er jeg mektig imponert over hvordan hun setter seg selv på sidelinjen og vender blikket sørover. Hun vil bruke tid og spalteplass på de virkelige historiene og de virkelige problemene, som jo faktisk foregår i Vest-Afrika og ikke i Norge, sier ordføreren.

I Sierra Leone, Liberia og Guinea har ebola kostet minst 4.500 mennesker livet.

Følte seg uvel

Se pressekonferansen fra Ullevål sykehus mandag ettermiddag.

Etter å ha fortalt sin historie og takket for all hjelp, ba den 30 år gamle legen selv om å slippe mer oppmerksomhet fra mediene. Til høyre Siljes far Bård Borch Michalsen.

Michalsen var på jobb for hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser i byen Bo i Sierra Leone da hun 5. oktober fikk konstatert ebolasmitte. Hun ble så fløyet hjem til Norge og har fått behandling ved Oslo universitetssykehus.

I en uttalelse mandag forklarte Michalsen selv for første gang hendelsesforløpet.

– Lørdag 4. oktober følte jeg meg uvel da jeg kom hjem fra jobb. Jeg målte temperaturen og oppdaget at jeg hadde litt feber. Jeg isolerte meg på rommet mitt og fikk tatt en malariatest som var negativ. Neste dag ble det tatt en blodprøve som var positiv for ebola, forklarte hun.

Silje Lehne Michalsen

Silje Lehne Michalsen på jobb på Harstad sykehus.

Foto: Leger Uten Grenser

Hjemme i Norge ble hun møtt av «et fantastisk team av leger og sykepleiere».

– I dag er jeg frisk og ikke lenger smittsom, konstaterte hun, og kom deretter inn på at langt fra alle som får den livsfarlige blødningsfeberen, er like heldige.

– Å ha ebola i Vest-Afrika er mer enn å ha symptomer. Det er å miste søstre, fedre og naboer. Å være seks år og innlagt uten noen kjente. At familien din blir stigmatisert. Å være isolert i varme, overfylte telt, med harde senger og døde kropper i nabosengene. Men det er bare hvis du er så heldig å få plass, sa hun.

– Å ha ebola i Vest-Afrika er å ha en liten sjanse til å overleve, men sannsynligvis ender det med å dø alene.

«Pappa, jeg har fått ebola»

Også Michalsens far Bård Borch Michalsen fortalte mandag for første gang om hvordan de siste to ukene har vært.

– Det var helt fantastisk å kunne gi henne en skikkelig klem. I dag føles det godt og hele familien er veldig lykkelige, sier Bård Borch Michalsen til NRK.no.

Mor, far, stemor, stefar og fire søsken har alle sammen vært i Oslo i tiden etter at Silje ble evakuert tilbake til Norge.

– Vi var på hver vår side av en glassvegg. Vi kunne kommunisere, men ikke ta og klemme på henne, sier faren.

Også helseminister Bent Høie (H) stilte seg i køen av gratulanter mandag.

«Veldig glad for nyheten om at Silje nå er friskmeldt! Tusen takk til gjengen på OUS som har gitt god behandling!» skrev han på Twitter.