Hopp til innhold

– En seier for oljemiljøet i Stavanger

– Dette vedtaket er en seier for oljemiljøet i Stavanger og et tap for dem som ønsker en bærekraftig framtid i Nord-Norge, mener førstekandidat til stortingsvalget for Nordland SV, Marius Jøsevold.

Marius Jøsevold

IKKE FLERE JOBBER: – Potensialet for å skape nye arbeidsplasser innenfor fiskeri og reiseliv er større enn å starte med oljeaktivitet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– AP forholder seg til LoVeSe på samme måte som Frp forholder seg til klimasaken. De driter i kunnskap, sier førstekandidat til stortingsvalget for Nordland SV, Marius Jøsevold til NRK.no.

Med to tredjedels flertall vedtok Ap å programfeste en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. På sitt neste landsmøte i 2015 skal Ap ta stilling til om de omstridte områdene skal åpnes for olje- og gassutvinning.

– Går for oljeprovins

– Det er påfallende at på landsmøtet var det ingen fra Arbeiderpartiets ledelse som tok opp klimaspørsmålet med et eneste ord. Det eneste man har diskutert er hvorvidt Nordland skal bli en oljeprovins og en åker for høsting av de store oljeselskapene i sør, sier Jøsevold.

Både SV og Senterpartiet har på sine landsmøter i vår sagt nei til konsekvensutredning. Ap er dermed på kollisjonskurs med sine mindre regjeringspartnere.

– En konsekvensutredning betyr at man vil åpne for oljevirksomhet i disse sårbare områdene og det er SV mot, framholder han.

Tror ikke på oljearbeidsplasser

Jøsevold har merket seg at LoVe Petro, som representerer 200 bedrifter i Lofoten og Vesterålen, mener at petroleumsnæringen trolig er den eneste industrien som har kraft nok til å skape ny vekst i regionen, og vil gi positive ringvirkninger for øvrige næringer som for eksempel reiseliv.

– Potensialet for å skape nye arbeidsplasser innenfor fiskeri og reiseliv er større enn å starte med oljeaktivitet. Ifølge beregninger fra OEDs kunnskapsinnhenting vil oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja kunne gi mellom 400 og 1100 arbeidsplasser regionalt, sier han.

Forslaget om konsekvensutredning ble vedtatt med 194 stemmer. Et mindretall på 104 stemte imot å starte konsekvensutredning nå, og støttet AUFs forslag om ikke å gjennomføre konsekvensutredning i kommende stortingsperiode.

Rødgrønn krangel

SV-leder Audun Lysbakken mener at Ap-vedtaket viser at rødgrønne velgere som er opptatt av miljøet, nå har et klarere valg.

– En konsekvensutredning er ikke et kompromiss, men en start mot oljeutvinning. Rødgrønne velgere har nå et klart politisk valg, sier SV-lederen til NTB.

Ap-vedtaket blir en del av partiets program de neste fire årene, men Lysbakken tror ikke at det blir vanskeligere å forhandle fram en ny regjeringsplattform hvis de tre rødgrønne partiene skulle komme til å danne en ny regjering etter høstens valg.

– Det er et stort mindretall i Ap, og mitt inntrykk er at motstanden er sterkere enn tidligere. Derfor tror jeg at vår sak står sterkere enn da vi sist forhandlet om en regjeringsplattform, sier Lysbakken.

Sentrum mot Lofoten

KrFs miljø- og energipolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Ap-vedtaket er skummelt fordi han mener en konsekvensutredning er en del av selve åpningsprosessen.

– Ap prøver å snikåpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ved å si at en konsekvensutredning ikke er en åpning, sier energipolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande er skuffet over Ap-vedtaket, og mener at det er den klassiske kraftsosialismen som har vunnet fram.

– Dette forsterker hovedinntrykket av at Arbeiderpartiets landsmøte overhodet ikke er opptatt av klima- og miljøspørsmål. Alle andre hensyn er viktigere, sier Grande.