Hopp til innhold

– Sedler og kontanter vil være med oss lenge

Norges Bank har brukt 20 millioner på å markedsføre den nye 100- og 200-lappen. Men trenger vi sedler når vi har Vipps og Visa? – Ja, mener sentralbanksjefen.

Kristian Vasshaug Ylvestad

Kristian Vasshaug Ylvestad (10) var i vekslebua på Torget i Svolvær i dag og vekslet inn noen hundrelapper av det han har tjent på å skjære torsketunger i vinter i splitter nye sedler. - Stor stas, sier han.

Foto: Kari Skeie / NRK

Med torsk på den nye 200-lappen og vikingskip på 100-lappen, er Lofoten den opplagte stedet når Norges Bank lanserer de nye pengesedlene i dag. Sentralbanksjefen inviterer på fisketur det blir folkefest på torget i Svolvær utover ettermiddagen.

Sentralbanksjef Øystein Olsen og prosjektleder Trond Eklund i Norges Bank

NYE SEDLER I OMLØP: Sentralbanksjef Øystein Olsen og prosjektleder for de nye sedlene i Norges Bank, Trond Eklund , på torget i Svolvær i dag.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Dette er en dag jeg har sett fram til lenge – det er ikke hver dag en ny seddelserie settes i distribusjon. Sist var i 1994. Kontanter skal fortsatt være med oss, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i Lofoten i dag.

Han var den første i landet som fikk vekslet inn to gamle sedler med de nye. Han gikk rett inn i en bokhandel og kjøpte ei bok om Lofoten.

– De nye sedlene fungerte som betalingsmiddel, konstaterte en fornøyd sentralbanksjef.

Viral torskevideo

Norges Bank har bladd opp 20 millioner kroner på pengekalaset – som også inkluderer en ny humorvideo til KLMs slager «Torsken kommer» fra 1980. Her synger komikerne Knut Lystad, Lars Mjøen og Jon Niklas Rønning «Torsken er vår venn, og nå er`n plutselig verdt 200 spenn!»

innspilling på kaien ved sørenga, fiskebåt, Se torsken, regissør, vifter med torsk,

Fra venstre: Jon Niklas Rønning, Knyt Lystad og Lars Mjøen. De to sistnevnte var en del av humorgruppa KLM sammen med Trond Kirkvaag. Norges Bank bekrefter overfor E24 at kampanjen i forbindelse med utgivelsen av de nye sedlene koster 20 millioner kroner. Beløpet på 20 millioner kroner dekker både humorvideoen, utstillinger og informasjonsstands.

Foreløpig er «Torsken kommer II» omtalt av storheter som BBC, Washington Post, CNBC, The Times, Reuters, og av mediehus i blant annet Brasil, India og Sverige. I tillegg er den vist over 200–000 ganger på Facebook og Youtube.

Hvem sa at Norges Bank bare er en gjeng konservative tørrpinner? På tide å fylle opp madrassen med torsk. Elektroniske penger er ut - torskekroner er in!

Kommentar på Norges Banks Facebook-side

– Hysterisk morsom video

Tom Staavi, Finans Norge

– Kontantene blir borte. Det er vanskelig å si nøyaktig når, men samfunnet er jo mer eller mindre kontantfritt allerede.

Foto: CF Wesenberg / Finans Norge

– Norges Bank har virkelig truffet spikeren med den videoen, den er hysterisk morsom, småler informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.

Men når det er sagt er Staavi krystallklar på at kontantenes tid er forbi.

– Vi er mer eller mindre kontantfrie allerede i dag. Av Norges totale pengemengde utgjør kontaktbeholdningen bare 2,5 prosent. Hver av oss drar kortet 400 ganger i året, det vil si mer enn en gang om dagen. I Tyskland drar man kortet under 50 gang i året. Norge ligger over samtlige land i EU, Norgen og USA når det gjelder kortbruk, sier Staavi.

Men det kontantfrie samfunn har noen utfordringer, mener finanseksperten.

– Deler av befolkningen sliter med å bruke ny teknologi. Barn bruker også fortsatt kontanter, og dette er utfordringer vi må løse, sier han.

Forbrukerrådet: – Cash is king

100-lapp med motiv tømmerfløter
Foto: Samlerhuset

Ifølge Forbrukerrådet er det sterke krefter i sving for avvikle kontantene.

– Særlig bankene ønsker dem bort, og priser tjenestene sine rundt kontanter høyt. Kontanter gir skattemyndighetene hodepine, og et av de mest brukte argument mot kontanter er at man vil redusere kriminalitet og svart arbeid, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Jorge Jensen

Ifølge Forbrukerrådet er det sterke krefter i sving for avvikle kontantene. – Men vi ikke er helt klare for det kontantløse samfunn ennå, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet

I Forbrukerrådets undersøkelse om kontantbruk blant nordmenn i januar, svarte 21 prosent ja på spørsmålet om de «hadde brukt eller kom til å bruke kontanter i dag?».

– Selv ble jeg overrasket over hvor mange som faktisk bruker kontanter. Selv om folk har en tendens til å overrapportere i slike spørsmål, viser tallene at vi ikke er helt klare for det kontantløse samfunn ennå, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.

Uten kontanter er vi gisler i eget land, prisgitt banker og politikere som blir stadig mer ekstreme i virkemidler for å tjene mer penger og detaljstyre livet til hvert individ i samfunnet.

Innlegg på Facebook-siden Ja til kontanter

– Dersom vi ender opp med at kontanter avvikles fullstendig, vil det fra et personvernståsted være svært bekymringsfullt. Og dyrere for forbrukeren, mener Forbrukerrådet.

– Det er ikke gratis å bruke Visa eller andre betalingsløsninger.

Statsminister Erna Solberg lanserte i januar en visjon om at Norge skal bli et kontantfritt samfunn innen 2030. Også Forbrukerrådet tror kontanter på sikt vil fases ut.

– Men Forbrukerrådet vil ikke framskynde denne prosessen. Et kontantløst samfunn vil bli problematisk for mange. Facebookgruppen «Ja til kontanter» nærmer seg 40.000 medlemmer, sier Jorge B. Jensen.