NRK Meny
Normal

Berlingske: – SAS vurderer å selge Widerøe

Flyselskapet SAS sliter, og vurderer nå å kvitte seg med det norske flyselskapet Widerøe. Ifølge den danske storavisen Berlingske, kan selskapet være verdt en milliard kroner.

SVOLVÆR LUFTHAVN I LOFOTEN

KAN BLI OFRET: Ifølge den danske avisen Berlingske vurderer SAS å selge det norske flyselskapet Widerøe for å overleve. Her er et av Widerøes fly på Svolvær lufthavn.

Foto: NRK

– Ingen kommentar, sier informasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til nettstedet e24.

Likevel tror han at Widerøe kan overleve uten storebror SAS.

– Widerøe kan klare seg uten SAS og fortsette å være med i Star Alliance som en uavhengig operatør, sier Kongsteien til nettstedet.

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe.

Foto: Widerøe

Det er den danske storavisen Berlingske Tidende som skriverfølgende i dag:

– Kan være ved en milliard

«Det norske flyselskapet Widerøe er en liten juvel i SAS-systemet, som ifølge beregninger kan bringe inn rundt én milliard kroner ved et salg».

Jobber på spreng med å kutte

SAS-ledelsen forsøker med alle midler å kutte kostnader, og ifølge København-avisens ikke navngitte kilder er det først og fremst kabinpersonalet som forsøkes trengt opp i et hjørne.

Bakgrunnen for de nye kuttene er selskapets sterke behov for ny kapital.

Den nye spareplanen skal ifølge Berlingske presenteres offentlig om kort tid og ramme SAS-ansatte i alle nordiske land. Det er allerede planlagt å kutte lønnsutgiftene med opptil 25 prosent, men dette skal ikke være nok.

Dermed kan både Widerøe og Eurobonus-programmet bli ofret, ifølge avisen.

Selskapets talsmann Sture Stølen vil ikke kommentere artikkelen i Berlingske, men sier «alle steiner vil bli snudd» i arbeidet for å spare.

Widerøe: – Vil kunne klare seg

Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe sier til E24 at det regionale flyselskapet har stor nytte av å være knyttet til SAS.

– Man kan jo sjekke inn i Svolvær og sjekke ut i Beijing. Som kunde blir man ivaretatt hele veien gjennom vårt samarbeid, sier Kongsteien til nettstedet.

Spår konflikter

Kilder tett på forhandlingene om spareplanen sier den vil føre til nye heftige konflikter med kabinpersonalet og pilotene. Disse gruppene vil ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten bli møtt med krav om omfattende kutt i lønn og betingelser.

Jyllands-Posten skrev onsdag at alt nå er i spill for å hente inn penger til selskapet. Flere kilder peker på at et stort antall mellomledere kan miste jobbene sine, og i tillegg skal SAS vurdere å selge datterselskapet SAS Ground Handling (SGH).

Planen er utarbeidet fordi det nåværende spareprogrammet ikke har vært tilstrekkelig til å sikre et akseptabelt overskudd. Samtidig truer nye regnskapsregler i EU med å utradere selskapets egenkapital, for fra 2013 skal pensjonsforpliktelsene motregnes i egenkapitalen.