NRK Meny
Normal

– Så døden i øynene

Jan Pedersen (46) opplevde alle båteieres største mareritt. Midt ute på havet begynte båten hans å brenne.

– Dette kunne fort ha gått helt galt, sier Jan Pedersen fra Bodø.

Han hadde vært på påskeferie på Kjerringøy og var på vei tilbake til hjembyen Bodø i lystbåten sin. Etter bare to minutters båttur kom det hvit røyk opp mellom putene i sittegruppa ombord i båten.

Jan Pedersen

SKREMMENDE: Jan Pedersen studerer filmopptak da båten med han ombord begynte å brenne.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Jeg skjønte at noe var galt og fikk stoppet motorene. Så fikk jeg ringt et nødnummer, før jeg startet arbeidet med å få på meg overlevelsesdrakten, forteller Jan Pedersen.

Kabinen gikk full av røyk og da Jan Pedersen strevde med å få på seg drakten som skulle berge livet hans eksploderte den ene frontruta.

– Hadde ikke tid

– Da sto varmen rett ut, og jeg hadde ikke tid til å få opp glidelåsen og stramme reima på drakten. Jeg måtte konsentrere meg om å komme meg foran på baugen der redningsflåten lå.

Så langt hadde Jan Pedersen sekundene på sin side. Nå fikk han bruk for sin erfaring fra brannøvelser i offshore og utenriksfart. Men da han tok tak i redningsflåten og kastet den overbord, ville ikke flåten la seg fylle med luft da han dro i snora.

Flåten ville ikke åpne seg

– Jeg trakk i snora fire ganger før flåten endelig blåste seg opp. Da hoppet jeg. Og da var båten fullstendig overtent.

Jan Pedersen padlet for livet bort fra den brennende båten, men så ville skjebnen at lina til flåten hadde snurret seg fast til ankeret på båten, og Jan måtte padle tilbake og få frigjort lina.

Lina satte seg fast

Video e0660314-6b8b-42e5-af9c-ff100d74f131.jpg

Båtbrann i Bodø

– Varmen var intens, og frykten for at båten skulle eksplodere hvert eneste sekund var der hele tiden. Heldigvis fikk jeg lina løs fra ankeret, jeg kunne fortsette å padle vekk fra den brennende farkosten. Nå visste jeg at jeg hadde reddet livet.

Fullstendig utmattet ble Jan Pedersen tatt hånd om av Ulf Mikalsen og Arild Nohr fra Kjerringøy, som tok seg ut til havaristen i båt. Like etter kom et Sea King redningshelikopter fra 330-skvadronen og hentet den sjokkskadede men tross alt heldige påsketuristen opp av vannet.

– Blir helt skjelven

– Jeg blir helt skjelven når jeg ser bildene fra brannen og fra selve redningen. Alt skjedde så fort, og jeg hadde ikke drømt om at en fritidsbåt kan bli så hurtig overtent. Det gikk bare noen få sekunder fra jeg så røyken til hele kabinen var i full fyr.

Halvannen time etter at brannen oppsto sank den utbrente båten til Jan Pedersen. Han har ingen formening om hva årsaken til brannen kan være.

– Et mysterium

– Det er et mysterium. Jeg har vært nøye med å ha det rent og tørt i maskinrommet, og det meste ombord var nytt, - rørsystemet, navigasjonsanlegget og skroggjennomføringene. Det eneste som ikke var nytt var motorene.

Men nå orker han ikke tenke på mulige årsaker. Det eneste han fokuserer på er at han overlevde dramaet i havet utenfor Kjerringøy. Og han takker sin egen snarrådighet og erfaring fra brannøvelser til havs for at det tross alt gikk bra.

– Var ikke min tur

– Skremmende var det likevel. Jeg så døden i hvitøyet. Men så var det ikke min tur denne gangen.