Hopp til innhold

– Russisk importstans mye mer alvorlig enn Kina

I dag stenger Kina grensene for hel laks fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms. Men Fiskeri og Havbruksnæringen sier Russland er et mye større problem, enn den kinesiske importstoppen.

Fiskedisk i Moskva

VIKTIG MARKED: Mens Kina har vært et lite marked for norsk laks, var Russland i 2013 det viktigste markedet for eksport av norsk sjømat.

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Siden i fjor sommer har Russland hatt full importstans fra norske lakse- og ørretprodusenter. Assisterende direktør i FHL havbruk Trond Davidsen er bekymret for at denne situasjonen skal vedvare lenge.

– Over tid er det vanskelig for norsk næring å leve med at man har to store markeder som Russland og delvis Kina som er stengt. I tillegg har vi tollbelastning på en lang rekke produkter til EU-markedet.

Trond Davidsen

Assisterende direktør i FHL havbruk Trond Davidsen er bekymret for at denne situasjonen skal vedvare lenge.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Det er gode klimatiske forhold for å drive lakseoppdrett i Norge – men når laksen skal sendes fra anlegg som dette – står utfordringene altså i kø. I forrige uke varslet Kina importstans fra tre fylker grunnet frykt for laksesykdommen ILA.

– Viktig nabomarked

For laks fra andre fylker i Norge krever kinesiske myndigheter garantier i norske eksportattester på at fisken er fri for pankreassykdom (PD) og virus som kan forårsake sykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA), opplyser Mattilsynet. Dette kravet vil gjelde fra 18. april.

Samtidig har Russland hatt sine grenser stengt siden i fjor sommer.

– Russland er et viktig nabomarked, først og fremst for nordnorsk virksomhet. Det er et marked som er lett tilgjengelig.

Mens Kina har vært et lite marked for norsk laks, var Russland i 2013 det viktigste markedet for eksport av norsk sjømat. Året før importstansen solgte Norge laks og ørret dit for 6 milliarder kroner.

– Må finne en løsning

Trond Davidsen i FHL Havbruk sier næringen på sikt ikke kan leve godt med stengte grenser til de to store markedene i øst.

– For en samlet norsk sjømatnæring er det ønskelig at vi får løst opp i problemene både med Russland og Kina raskt, sier Trond Davidsen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) deler bekymringen til lakseoppdretterne, men har ingen snarlig løsning i sikte.

– Jeg tror ikke det er noe snarlig løsning i Russland. Kina håper jeg etter et møte med den kinesiske ambassadøren denne uka, vi skal få til en dialog mellom Kina og Mattilsynet i Norge som kan løse problemet.