– Rundballer langs veien kan være trafikkfarlige

Statens vegvesen med klar oppfordring til bonden: Legg rundballer, gjerder og annet utstyr i god avstand fra veien i sommer.

Rundballer i sikkerhetssona

Et eksempel på rundballer som er lagret for nært veien.

Foto: Jonas Flatmo Solheim

Rundballer som ligger nært veien kan utgjøre en fare for trafikken.

Ikke bare ved at et kjøretøy som havner utenfor veien kan kollidere, men også fordi elg, hjort og annet vilt som liker å beite på rundballene kan komme ut på veien.

Statens vegvesen har i disse dager derfor sendt ut en oppfordring til grunneierlag og landbruksorganisasjoner der de ber bønder ta ansvar. For det er ikke alle som er like flinke til å plassere rundballer, gjerder og annet utstyr i god avstand.

– De fleste er flinke og tar hensyn, men det er noen som ikke er oppmerksomme nok når de legger fra seg rundballer og monterer opp gjerder, sier avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen til NRK.

Minst tre meter fra veikanten

Plassering skal ikke skje nærmere veien enn eiendomsgrensen, og alltid minst tre meter fra veikanten, ifølge Vegvesen.no.

Rigmor Thorsteinsen

Avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen i Statens vegvesen.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Denne avstanden gjør det sikrere å være myk trafikant langs veien. I tillegg får vi da klipt kantene, ryddet skog og inspisert stikkrennene på en god måte, sier Thorsteinsen.

Hun minner samtidig om at det ikke er tillatt å bruke piggtråd på gjerder langs offentlig vei.

– Det er ofte utenfor veien trafikanten havner hvis ulykken er ute. Da trenger vi hjelp i trafikksikkerhetsarbeidet, ikke minst fra bonden, for å gjøre veikantene mindre farlige.

– Vi kan nok bli flinkere

Lederen i Nordland Bondelag, Ståle Nordmo, mener bøndene ikke er de verste til å sette fra seg ting i umiddelbar nærhet av vei, men at han skjønner oppfordringen.

– Mange kan nok bli litt flinkere til å hensette litt lengre unna veien, sier Nordmo til NRK.

– Så dette kan være en utfordring?

– Det kan være en utfordring av og til, og jeg forstår hvorfor bønder setter fra seg rundballer ved veien. Det handler om å gjøre minst mulig skade på egen mark samtidig som det er lettere å hente rundballene senere, sier han.