Hopp til innhold

– Altinn-Kenneth risikerer ikke mer enn folk flest

– For Altinn-Kenneth er dette ubehagelig og krenkende, men han risikerer ikke noe mer enn folk flest, sier Datatilsynet.

Alvorlig sikkerhetsbrudd hos Altinn

Flere som tirsdag prøvde å logge seg inn på Altinn kom inn på profilen til en 36 år gamle Kenneth fra Oslo.

Flere som tirsdag prøvde å logge seg inn på Altinn kom inn på profilen til en 36 år gamle Kenneth fra Oslo.

Ifølge Brønnøysundregistrene var det et vindu mellom klokka 18.17 og 18.34, hvor mellom 1500 og 2000 fikk tilgang til personnummeret til Kenneth og hans kone.

Kenneth har valgt å kontakte advokat etter hendelsen, melder Dagbladet.

Kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo

Kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo.

Foto: Brønnøysundregistrene

– Jeg er i kontakt med advokaten i selskapet jeg jobber i, ettersom det også lå informasjon som har tilknytning til selskapet i profilen, sier mannen, som ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer til saken.

Holder løpende kontakt

Brønnøysundregistrene har vært i kontakt med 36-åringen.

– Vi har vært i kontakt med personen som ble eksponert. Vi holder han løpende orientert om situasjonen og ønsker å følge han opp, sier kommunikasjonsdirektør Mette Siri Brønmo i Brønnøysundregistrene til NRK.no.

Hun mener det er viktig å presisere at det ikke er sensitive personopplysninger som nå er på avveie.

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet

Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Men likevel er det en alvorlig sikkerhetsglipp og vi kan ikke garantere oss mot ondsinnede personer. Alt er mulig, men så langt som vi kan se nå er det ingen som har gått inn på dokumenter og gjort noe ut av informasjonen de fant om Kenneth, sier hun.

– Ikke stor fare

Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet mener at svikten ikke har medført stor fare for 36-åringen hvis personlige opplysninger som personnummer ble blottet på nettet.

– Det er ingen stor risiko involvert, men det er en stor krenkelse. Mannen fortjener en skikkelig unnskyldning, sier Skåra til NRK.

– Det er viktig å presisere at ingen kunne se selvangivelsen, og de kunne heller ikke utføre noe på vegne av denne personen.

– Men hva risikerer Kenneth?

– Da sier jeg at han ikke kan risikere noe mer enn folk flest, sier Skåra.

– Vi ikke skal lenger tilbake enn til desember i fjor for å se at kommuner og statlige etater var lovpålagt og utlevere lister med navn, adresser og også fødselsnummer hvis det var en del av et register, sier Skåra.

– Ville ikke lett i Altinn

Desember i fjor ble loven omgjort, slik at man ikke lenger er pålagt og utlevere fødselsnummer i henhold offentlighetsloven, blant annet etter press fra Datatilsynet.

– Jeg ville i hvert fall ikke gått på Altinn for å hentet fødselsnummeret. Jeg ville heller lest kommunale sakspapirer for å finne fødselsnummer, der er sjansen mye bedre.

Problemer tidligere

Det er ikke første gang Altinn er i trøbbel. For kun et år siden lå nettportalen nede i mer enn et døgn. Til tross for at det ble investert 1 milliard kroner i en oppgradering, klarte ikke nettportalen å håndtere den store pågangen som kom da folk ville sjekke ligningen.

I en rapport Det Norske Veritas har utarbeidet på oppdrag fra Næringsdepartementet, blir det påpekt store mangler i nettportalen, skriver Teknisk Ukeblad.

Ifølge rapporten er løsningen for dårlig testet. I rapporten går det fram at det gjenstår en del for at Altinn II-løsningen skal fremstå som robust og klar for drift og videreutvikling.