NRK Meny
Normal

– Risikerer å sende ungdommene ut i arbeidsledighet

Stortingsrepresentant Martin Henriksen er skeptisk til Fremskrittspartiets utspill om karakterkrav for å komme inn på videregående skole.

Elever i klasserom

ENDER OPP I NAV: Elever uten tilbud til videregående opplæring risikerer å ende opp arbeidsledig, sier Martin Henriksen (Ap).

Foto: Kallestad / Scanpix

Martin Henriksen

SKEPTISK: – Fremskrittspartiet starter i feil ende ved å nekte elever videregående opplæring, sier Martin Henriksen (Ap).

Foto: Arild Moe / NRK

– Arbeiderpartiet er imot å sette den type karaktergrense på videregående skole. Dette vil sette en effektiv stopper for det prinsippet om at alle skal ha rett til å ta videregående skole, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap).

I dagens utgave av Klassekampen kommer det fram at Frp vil ha krav til at elever må ha karakter 2 eller bedre i fagene norsk, matte og engelsk for å komme inn på videregående opplæring.

– I dag gjør vi ungdommen en bjørnetjeneste når vi ikke stiller krav til dem. Vi risikerer at ungdommen ikke får noe ut av tre år på videregående, sier utdanningspolitisk talskvinne Bente Thorsen (Frp) til avisen.

Ifølge VG var det i fjor 6.779 elever som gikk ut fra grunnskolen med karakter 1 eller som ikke var vurdert i ett eller flere fag. Henriksen er skeptisk til at flere tusen elever skal stå uten tilbud.

– Fremskrittspartiet starter i feil ende ved å nekte elever videregående. Vi vet at fremtidas arbeidsmarked i større og større grad krever videregående kompetanse. Her risikerer man å sende ungdommene ut i arbeidsledighet. Det er virkelig å gjøre dem en bjørnetjeneste.

– Viktigere å ta tak i problemet tidlig

Henriksen mener forslaget vil straffe elever som har blitt sviktet tidligere i skoleløpet.

Det er heller en oppskrift på å sende dem til Nav.

Martin Henriksen

– Vi skal stille krav og ha forventninger. Men det å nekte flere tusen elever i året å komme inn på videregående er ikke en oppskrift på å gjøre videregående skole eller situasjonen for de berørte elevene bedre. Det er heller en oppskrift på å sende dem til Nav.

Han mener karakterkrav ikke nødvendigvis vil motivere elevene til å prestere bedre.

– Forskningen er delt på hvor mye karakterer faktisk motiverer. Jeg tror at de elevene som går på ungdomsskole og ønsker seg inn på en linje vil prøve å få så gode karakterer som de kan. Derfor mener vi det er viktigere å ta tak i problemet tidlig i skolen, enn å nekte dem inngang til videregående skole.

– Er du redd for at forslaget kan bli en realitet?

– Frp er et av to regjeringsparti i Norge. De har finansministeren og en tredjedel av alle statsrådene. Når de kommer med slike utspill, så må man ta det på høyeste alvor. Vi advarer mot dette forslaget og mener det er en lettvint og populistisk utspill som ikke fungerer for disse elevene.

– Har ikke sans for pedagogikk med pisk

Oddleif Olavsen i Nordland Høyre

LIKER IKKE PISK: – Pedagogikk med pisk har jeg lite sansen for, sier Oddleif Olavsen (H), fylkesråd for utdanning i Nordland.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

I Nordland har 9225 elever fått tilbud om skoleplass. 150 søkere står uten tilbud etter første inntak, og må vente to uker før de får endelig svar. 86 prosent av søkerne har fått oppfylt sitt førstevalg.

Oddleif Olavsen (H), fylkesråd for utdanning i Nordland, mener forslaget er uklokt.

– Pedagogikk med pisk har jeg lite sansen for, sier han.

– Det å stille krav til elevene i skolen skal vi selvfølgelig gjøre. Men det å si at man må ha karakteren to eller bedre i fagene norsk, matte og engelsk for å komme inn er å si til de samme unge menneskene at de må finne seg noe annet å gjøre. Og hva skulle det være i dagens samfunn.

Han mener utdanning er selve grunnlaget for å få seg jobb i dagens samfunn.

– Vi sorterer ut en del mennesker som vi ikke har noe å tilby. Vi må heller sørge for at så mange som mulig gjennomfører og klarer eksamen. Så må vi også huske på at interessen for selvutvikling kommer på ulike steder i livet. Da kan det ikke være slik at myndighetene skal slå handa av folk som har en mulighet til å klare seg selv i samfunnet, avslutter han.