Hopp til innhold

– Rev hodet av måse som «bråkte»

Ungdommene likte ikke at måseungen lagde lyd, og rev av den hodet. – Blant ville dyr er måser av de mest utsatte for dyremishandling, ifølge dyrevernorganisasjonen Noah.

Måse drept av ungdommer i Svolvær sentrum

En måseunge ble drept på makabert vis i Svolvær natt til fredag, skriver Lofotposten. Det var Stina Hansen (12), på feriebesøk hos bestemor i Svolvær, som varslet politiet om mishandlingen.

Foto: Privat

En måseunge ble drept på makabert vis i Svolvær natt til fredag, skriver Lofotposten. Det var Stina Hansen (12), på feriebesøk hos bestemor i Svolvær, som varslet politiet om mishandlingen.

– Jeg våknet av høye stemmer ute på gata, og kikket ut av vinduet. Ei jente ropte «jævla måse». En gutt fikk tak i måseungen, som basket og slo ut med vingene. Så vred gutten om halsen på måsen og kastet den fra seg. Det virket som at han gjorde det fordi den bråkte, forteller 12-åringen til NRK.

Hodet revet av

Hun klarte ikke å sovne igjen og vekket bestemoren. Sammen gikk de ut, men da var ungdommene vekk. De fant måsen, som hadde fått hodet revet av.

– Det er helt forferdelig slemt å oppføre seg slik mot uskyldige dyr. Måseungen var ikke skikkelig flyvedyktig, og hadde ingen mulighet til å rømme unna. Det verste var at det var en annen måseunge der, som så hva som skjedde.

(artikkelen fortsetter under)

Ragnhild Monsen og barnebarnet Stina Hansen (12)

– Det virker som om det er legitimt å hate måser. Men alle dyr har en funksjon. Man kan ikke drepe alt man ikke liker, sier Ragnhild Monsen, her sammen med Barnebarnet Stina Hansen (12).

Foto: Privat

Bestemoren forteller at måsedrapet var et skremmende opplevelse for en 12-åring.

– Disse ungdommene er et dårlig forbilde. Måser er ikke fritt vilt. Alle dyr har en funksjon i samfunnet. Du dreper ikke noen fordi du ikke liker dem. Det er en skremmende atferd, mener Ragnhild Monsen.

Varslet politiet

Stina har levert både bilde og video av måseungen til politiet.

– De tok det alvorlig, og ville prøve å finne ut hvem ungdommene var. Jeg håper de får med seg at en 12-åring sto i vinduet og så på. Og at de forstår at det var galt.

Flere måsearter er truet av utrydding

Tre av syv måsearter i Norge er truet av utrydding. Ragnhild Monsen forteller at det også i Lofoten er mindre måser nå enn tidligere.

– Vi var nylig på båttur for å vise gjester krykkjene på fuglefjellene utenfor her. Men de var borte. Det var bare to igjen, sier hun til NRK.

– Svært utsatte fugler

Siri Martinsen, Noah

– Vi, ikke minst inkludert media, er alle ansvarlige for å skape positive holdninger til ville dyr, sier veterinær Siri Martinsen i Noah.

Foto: Bente Isefjær

Ifølge Siri Martinsen, som er veterinær og leder av organisasjonen Noah, er måser spesielt utsatt for mishandling.

– Noah anmelder hvert år en rekke saker om dyremishandling, og blant ville dyr er måser av de mest utsatte. Vi ser at i noen miljøer er negative og uakseptable holdninger til måser vanlig. Dette er viktig å ta alvorlig, sier hun.

Det er grovt brudd på dyrevelferdsloven å utsette dyr for vold og drive ulovlig avliving. Når det rammer ville dyr er det også faunakriminalitet, ifølge Martinsen.

Flere måkearter er dessuten på rødlisten, og i disse tilfellene dreier det seg om brudd på enda flere paragrafer.