NRK Meny
Normal

– Politistudenter blir misbrukt

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen er ikke overrasket over at to politistudenter var satt til å passe litaueren som rømte fra fengselet i Mosjøen i går.

Politi i Mosjøen på jakt etter rømt litauer

MISLYKKET JAKT SÅ LANGT: Politiet har lett grundig etter litaueren som forsvant sist mandag. Foreløpig uten resultat. Nå skaper det sterke reaksjoner at politistudenter ble satt til å passe på han.

Foto: Frank Nygård / NRK

Han mener det er et økende problem at studenter blir brukt til å utføre ordinært politiarbeide uten veileder.

Bekymret over utviklinga

Arne Johannessen i Politiforbundet.

Arne Johannessen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det skjer fordi ledelsen mangler folk til å få utført ordinær tjeneste.

– Jeg kjenner ikke til den konkrete saka i Mosjøen. Men på et prinsipielt grunnlag er vi bekymret for at studentene brukes som en arbeidskraftressurs, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Skal ha veiledning

I går fortalte NRK at to kvinnelige politistudenter var satt til fangetransporten da en litauisk 32-rømte fra Mosjøen fengsel. Ifølge politiet hadde de to følge av en arrestforsvarer og en politibetjent.

– Studentene er i en opplæringssituasjon, og skal jobbe under veiledning av ferdig utdanna politifolk, sier Johannessen.

Må få være studenter

Mosjøen fengsel

MOSJØEN FENGSEL: det var herfra litaueren rømte.

Foto: Frank Nygård / NRK

Måten studentene brukes på i dag er ikke holdbar, mener Johannessen.

– Både politimesteren og politihøgskolen har et ansvar for at studentene får lov til å være studenter, presiserer han.

Justisministeren må svare

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen vil ha justisministeren til å svare for praksisen ved bruk av politistudenter til fangetransport.

Det er ikke slik politistudenter i politiet skal følges opp mener Ellingsen.

Den 24.4.12 rømte en litauer under første del av transporten fra fengselet han satt i til domstolen i Mosjøen hvor han skulle møte. I etterkant er det blitt antydet at oppgaven med denne transporten ble tillagt to unge kvinnelige politistudenter. Det er min klare oppfatning at politiet har en plikt til å vurdere rømningsfare og andre forhold i forbindelse med slik transport. Mener statsråden at dette fullt ut er varetatt all den tid vedkommende uten større problemer greide å stikke av?

Video Video av gullsmedranet

Se video av gullsmedtyveriet.