NRK Meny
Normal

– Politistudenter blir misbrukt

Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen er ikke overrasket over at to politistudenter var satt til å passe litaueren som rømte fra fengselet i Mosjøen i går.

Politi i Mosjøen på jakt etter rømt litauer

MISLYKKET JAKT SÅ LANGT: Politiet har lett grundig etter litaueren som forsvant sist mandag. Foreløpig uten resultat. Nå skaper det sterke reaksjoner at politistudenter ble satt til å passe på han.

Foto: Frank Nygård / NRK

Han mener det er et økende problem at studenter blir brukt til å utføre ordinært politiarbeide uten veileder.

Bekymret over utviklinga

Arne Johannessen i Politiforbundet.

Arne Johannessen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det skjer fordi ledelsen mangler folk til å få utført ordinær tjeneste.

– Jeg kjenner ikke til den konkrete saka i Mosjøen. Men på et prinsipielt grunnlag er vi bekymret for at studentene brukes som en arbeidskraftressurs, sier leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Skal ha veiledning

I går fortalte NRK at to kvinnelige politistudenter var satt til fangetransporten da en litauisk 32-rømte fra Mosjøen fengsel. Ifølge politiet hadde de to følge av en arrestforsvarer og en politibetjent.

– Studentene er i en opplæringssituasjon, og skal jobbe under veiledning av ferdig utdanna politifolk, sier Johannessen.

Må få være studenter

Mosjøen fengsel

MOSJØEN FENGSEL: det var herfra litaueren rømte.

Foto: Frank Nygård / NRK

Måten studentene brukes på i dag er ikke holdbar, mener Johannessen.

– Både politimesteren og politihøgskolen har et ansvar for at studentene får lov til å være studenter, presiserer han.

Justisministeren må svare

Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen vil ha justisministeren til å svare for praksisen ved bruk av politistudenter til fangetransport.

Det er ikke slik politistudenter i politiet skal følges opp mener Ellingsen.

Den 24.4.12 rømte en litauer under første del av transporten fra fengselet han satt i til domstolen i Mosjøen hvor han skulle møte. I etterkant er det blitt antydet at oppgaven med denne transporten ble tillagt to unge kvinnelige politistudenter. Det er min klare oppfatning at politiet har en plikt til å vurdere rømningsfare og andre forhold i forbindelse med slik transport. Mener statsråden at dette fullt ut er varetatt all den tid vedkommende uten større problemer greide å stikke av?

Video Video av gullsmedranet

Se video av gullsmedtyveriet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.