Hopp til innhold

– Politiet bryter loven når de tropper opp med narkohunder på festival

– Politiet bryter loven når de bruker hund for å snuse tilfeldig på folk for å lete etter narkotika, uten å ha en klar mistanke, sier jusprofessor etter at politiet gjorde 55 narkobeslag på elektronikafestivalen i Lofoten.

Narkohunden Kayser på Midnight Sun Festival

PÅ PLASS: Politihunden Kaiser overvåker festivalområdet på Værøy. Politiaksjonen har flere til å reagere. – Så lenge man ikke oppfører seg mistenkelig og politiet ikke har et klart grunnlag for å aksjonere, skal man få være i fred, mener jusprofessor.

Foto: Politiet

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener politiet brøt loven da de troppet opp med narkohunder på elektronikafestivalen Midnight Sun i Lofoten i helga, skriver Klassekampen.

Professor Hans Fredrik Martinussen

Professor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen.

Foto: Universitetet i Bergen

Politiet gjorde 55 narkotikabeslag blant de 2000 festivalgjengerne. De fleste som ble tatt var utenlandske turister. Politiaksjonen har fått flere til å reagere kraftig, blant annet Erik «DJ Friendly» Eriksson, som spilte på festivalen.

– Hvis personer ser ruset ut eller oppfører seg unormalt, kan det gi grunnlag for å reagere. Men et helt tilfeldig søk med narkotikahund mot personer som ikke har gjort noe eller gir grunnlag for mistanke, har ikke politiet anledning til, sier Hans Fredrik Martinussen, som er professor i rettsvitenskap ved Universitet i Bergen, til NRK.

– Ulovlig ransaking

Martinussen sier at ifølge Riksadvokatens praksis er det å lukte på folk med narkotikahund det samme som ransaking.

– Riksadvokaten sa klart ifra i forbindelse med narkotikahund på skoler, at å søke med hund er å regne som ransaking. Og det kan man ifølge Straffeloven kun gjøre dersom man har en sterk mistanke mot en konkret person, sier Marthinussen.

Midnight Sun festivalen på Værøy

MIDNATTSSOL, MUSIKK OG FESTIVALGLEDE: Nær 2000 mennesker fra hele verden hadde funnet veien til Midnight Sun festival på øya Værøy ytterst i Lofoten i helga.

Foto: Elisabeth Lystad

Han hevder at politiet ikke følger rettsstatens spilleregler.

– Da er vi ute og kjører, uansett om man avdekker lovbrudd eller ei. Politiet bør folge loven når de skal ta de som bryter den.

NRK har vært i kontakt med Nordland politidistrikt om påstandene fra professor Hans Fredrik Martinussen, men ingen hadde anledning til å gi en kommentar.

Slår ring om festivalen

Anne Stenhammer og Alexander Warnberg i Midnight Sun festival

MILJØPROFIL: Anne Stenhammer sier befolkningen på Værøy støtter opp om festivalen, som har en sterk miljøprofil. – 90 prosent av alt materiale vi bruker stammer fra søppel og hageavfall på Værøy, sier styreleder Alexander Warnberg i Midnight Sun festival.

Foto: Ståle Myhre

Befolkningen i Værøy slår ring om elektronika- og naturfestivalen på Værøy, og håper festivalledelsen vil arrangere ny festival til neste sommer.

– Vi tar sterkt avstand fra all bruk av narkotika, og skjønner politiets ønske om å gjøre jobben sin. Men å gå så hardt ut som politiet gjorde i media føles fryktelig urettferdig for oss på Værøy, sier Anne Stenhammer, som er tidligere ordfører, statssekretær og regional direktør i FN.

Hun var selv til stede på festivalen, og er imponert over hva arrangøren har fått til.

– Det har vært en fantastisk opplevelse, med deltakere fra 50 land.

Styreleder Alexander Warnberg i Midnight Sun Festival sier arrangørene ønsker å fortsette.

– Dette har så langt vært en vakker saga i to episoder, og vi håper på en trilogi. Vi føler oss godt integrert blant Værøys befolkning, og takker for all hjelp og støtte. Narkotikabeslagene er beklagelig. Vi vet nå masse om hva vi skal gjøre annerledes neste gang. Blant annet styrke vaktholdet og bruke lokale folk, sier han til NRK.

«Midnight Sun festival» på Værøy

Festivalen som arrangeres på Værøy 29. juni til 7. juli tiltrekker seg publikum fra store deler av verden. I år har det vært rundt 2000 deltakere fra 50 nasjoner på den lille øya.

Foto: Frode Kristian Mathiassen