– Pakk vekk boblejakka og finn fram sommershortsen

Det meste av Nord-Norge får nyte godt av varmen i flere dager framover. Men det er ingen russervarme, ifølge meteorologene.

Skutvik

Padletur i Skutvik i Hamarøy.

Foto: @bjorngodal

– Så langt vi kan se blir det knallvær i Nord-Norge, sier vakthavende meteorolog Jon Smits ved Meteorologisk institutt til NRK.

Det startet i pinsen med sol og noe som for godværshungrige og forfrosne nordlendinger kunne minne om sommer. I dagene fram til søndag blir det ikke bare sol, men også varme.

– Det ligger et høytrykk over Spitsbergen, som danner en høytrykksrygg sørover i Barentshavet og over Nord-Sverige og Finland. Høytrykket vil gi østavind og mye pent vær.

25 grader på indre strøk

En fantastisk pinse her i fra Rødvika på Tomma. Offentlig badestrand i Nesna komme.

En fantastisk pinse her ifra Rødvika på Tomma. Offentlig badestrand i Nesna komme.

Foto: Hanne Davidsen

Smits vil ikke kallet været vi får nå for russervarme – et ord som klinger særdeles godt i nordnorske ører.

– Ikke direkte det vi kaller russervarme nei. Men på indre strøk, som for eksempel Saltdal, blir det nok 20 grader allerede onsdag. Og senere i uka kanskje opp mot 25 grader, sier Smits.

Litt usikkert på Helgeland

Høytrykket rekker omtrent til Trøndelagsgrensa. Det betyr at de som bor lengst sør på Helgeland går litt mer usikre værdager i møte enn resten av Nord-Norge.

Venter smelteflom

Mye snø i fjellet og temperaturer på over 20 grader vil for alvor sette fart på snøsmeltingen i de nordligste fylkene. NVE ber folk følge med.

– Vi venter ikke ekstreme mengder eller raske økninger, men det blir en ganske karakteristisk flom på gult og kanskje oransje nivå, sier vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i NVE, Péter Borsányi.

Laster Twitter-innhold