– På høy tid at politiet beklager

Karin Elena Holst (15) var en av de aller siste som ble drept på Utøya. I dag fulgte foreldrene med på politiets innrømmelse av at liv kunne vært spart dersom rutinene hadde vært fulgt. – På høy tid, sier de.

Karin Elena Holst fra Rana ble drept på Utøya.

Karin Elena Holst ble skutt bakfra rett før massedrapsmannen ble pågrepet av politiet.

Foto: Scanpix/privat

Gjennom sin bistandsadvokat John Erik Nygaard, sier foreldrene at det er på høy tid at politiet beklager at de ikke klarte å stoppe terroristen tidligere, og dermed redde flere liv.

– Samtidig er det tungt å få vite at barnet deres kunne vært i live i dag dersom ting hadde vært annerledes og politiets rutiner har vært fulgt, sier Nygaard til NRK.no.

33 av Utøya-ofrene var under 18 år gamle. Blant dem var Karin Elena Holst (15) fra Mo i Rana. Ungjenta var blant de aller siste som døde på Utøya, skutt bakfra av Anders Behring Breivik.

Ringte foreldrene minutter før

Bare få minutter før politiet ankom og pågrep Anders Behring Breivik ringte 15-åringen til foreldrene. De ba henne gjemme seg. Etter dette fikk de aldri kontakt med datteren sin igjen.

Skuddene falt 28 minutter etter at massedrapsmannen hadde ringt politiet og ville overgi seg. I løpet av denne tida skjøt han flere ungdommer, blant dem Karin Elena Holst.

– Karin Elenas foreldre har hele tiden ment at mye kunne vært gjort annerledes for å spare datterens liv. Derfor synes de det er godt at politiet beklager i dag, sier bistandsadvokaten.

Forbereder seg på rettssaken

Nå forbereder foreldrene seg på rettssaken som starter i Oslo 16. april. Den skal de følge både fra Salten tingrett i Bodø og i hovedstaden.

– De har så vidt startet prosessen med å forberede seg mentalt på å se gjerningsmannen og høre hans forklaring. Rettssaken vil også kaste lys over politiets håndtering både under og etter massakren på Utøya. Men også hvordan ansvarlige i AUF håndterte situasjonen, sier Nygaard.

Politiet: – Liv kunne vært spart

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland beklaget torsdag politiets innsats 22. juli.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før. Slik åpnet politidirektør Øystein Mæland pressekonferansen torsdag der politiet presenterte sin interne evaluering etter 22. juli.

– Det er tungt å vite at liv kunne vært spart hvis gjerningsmannen hadde vært pågrepet før, sier politidirektør Øystein Mæland.

Gummibåten havarerte

På sitt eget spørsmål om politiet kunne ha vært på Utøya tidligere, er Mælands svar klart.

– Kunne politiet vært raskere på Utøya? Svaret er ja, sier politidirektøren.

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Valget av gummibåt for å komme seg til Utøya har vært et av ankepunktene mot politiet.

Foto: Steinar Frøyshov

– Hvis båten ikke hadde vært overlastet og havarert, kunne politiet vært raskere på Utøya. Om det hadde ført til et annet og bedre utfall, kan vi likevel ikke si noe sikkert om, men vi kan heller ikke utelukke det.